Fenekestül felfordult itt minden

2014.02.28. 08:04

További A Mintapolgár visszatér cikkek

A blogról

Ismét választás, új szabályokkal és a XIII. kerületben vadonatúj jelöltekkel. Az Index élő választási lelkiismerete ismét kampánylázban ég, nagygyűléseket keres, aktivistákra vadászik. A kérdés még mindig: Ki mit ígér a mandátumért?

Őrület, hogy mi meg nem történt itt négy év alatt!

Eltűntek a 2010-es jelöltek, de összességében mégis majdnem kétszer annyian hajtanak a mandátumra, mint négy éve. És eltűnt a korábbi két választókerület. És a második forduló is, és a területi lista is. És Angyalföld északi részét – ha nem is közigazgatásilag, de április 6-ra mindenképp – Újpesthez sorolták. És elvesztette a kerület a Margitszigetet, nem mintha ebből bármi látszana. És a 133-as buszt is, de ebből se sok. És két megállónyi hosszúságban felgyorsult az 1-es villamos, és lett két új trolimegálló, de csak hétköznapokon.

Utóbbiak persze most nem annyira fontosak, de nézzük, mi lett a jelöltekkel és a választókerületekkel.

  • Nincs Szanyi kapitányunk, aki az újlipótvárosi–lőportárdűlői–dél-vizafogói egyéni mandátumért indult négy éve, és szerezte is meg, nem akármilyen fordulatok után (később, egy másik posztban majd felidézzük). Persze van még, az MSZP harcos ökle továbbra is, de az Európai Parlament vonzóbb neki, mint a gőzerővel újjáépülő Kossuth téri.
  • Nincs Tóth Józsefünk, aki az észak-vizafogói–angyalföldi mandátumra hajtott, és nyerte meg négy éve (ahogy nyolc és tizenkét éve is). Persze szintén van még ő is, de a polgármesteri pályát választotta a képviselői helyett.
  • Nincs Spaller Endrénk, aki négy éve Tóth ellenfele volt, és az első fordulós 36,37 százalékával a leggyengébben szereplő fideszes lett – igaz, épp csak leszakadt az edelényi Daher Pierre mögött; ő idén szintén kihagyja a nagy választási kalandot –, választókerületében kevesebb szavazatot kapott, mint a pártja.
  • Nincs Vári György sem, aki LMP-sként indult négy éve Angyalföldön, 10,02 százalékkal a harmadik lett, de kiszállt a politikából, Nagy Levin néven a Véleményvezéren írt, és tudomásunk szerint újságíróként dolgozik most is.
  • Nincs Csender Tamás sem, aki a Jobbik jelöltjeként az utolsó lett négy éve 8,9 százalékkal Angyalföldön, majd 2010 őszén a párt önkormányzati képviselője lett, de 2012 óta már nem jobbikos, hanem független.
  • Nincs Tordai Bence sem, aki négy éve a Szanyi-féle déli körzetben volt LMP-jelölt (13,32 százalék). Ő is maradt a politikában, de az LMP-ből PM-re váltott, és a baloldali Összefogás listáján szerepel – nem vennénk rá mérget, hogy a 191. helyről be fog kerülni.
  • Nincs Kovács Bertalan Tamás sem, aki jobbikos volt a déli, újlipóti körzetben (7,98 százalék), és 2010 óta nem hallottunk róla.
  • És nincs Tarján András sem, aki az MDF-SZDSZ közös újlipótvárosi jelöltjeként 3,58 százalékkal zárt 2010-ben. Blogot ír, és legutóbb az Amerikai Magyar Népszavában láttuk a nevét, mást róla sem tudni.

Kilencből egy maradt: Szalay Péter. Ő a Fidesz-KDNP majdnem utolsó percben beugró jelöltje volt négy éve Szanyi ellen, és az első fordulóban 38,3:36,8 arányban, több mint négyszáz szavazattal meg is verte. De aztán Szanyi mozgósított, mint egyszeri MSZP-elnök, ha SMS-szavazás van a tévében, és a második fordulóban fordított, 240 szavazat előnnyel mandátumot szerzett. Aztán viszont Szalay Péter is bejutott a parlamentbe, 2010 decemberében a főpolgármestersége miatt mandátumról lemondó Tarlós helyett lett képviselő.

És most ismételhet – erősen megváltozott körülmények között.

A XIII. kerület korábbi két választókerületéből egy lett, pontosabban a két és félből másfél. Korábban a kerület déli, Szent István körúthoz közeli része lógott át a körút másik oldalára, és az ott élők a belváros-lipótvárosi jelöltekre szavaztak; négy éve Rogán Antal lett a honatyjuk. Ez a rész most visszacsatolódott a kerülethez, összeolvadt emellett Újlipótváros, Vizafogó,a Lőportárdűlő és Angyalföld, és együtt alkotják (a korábbi 19. és 20. helyett) a 7. számú egyéni választókerületet. Kivéve Angyalföld északi részét: a Meder-Gyöngyösi-Béke-Keszkenő-Jász-Futár utcáktól északra, illetve keletre fekvő részt ugyanis Újpesthez, hivatalosan a 11. számú egyéni választókerülethez csapták.

No, ezért az egy nagyon nagyrészt XIII. kerületi mandátumért a dolgok mostani állása szerint heten indulnának (bezzeg az észak-angyalföldiek akár 11-ből is választhatnak, ha mindenkit nyilvántartásba vesznek, aki ezt szeretné).

A baloldali Összefogás jelöltje a Republikon Intézet szerint a legesélyesebb balos, Hiszékeny Dezső, aki most alpolgármester.

A Fideszé az egyetlen jelölt, aki most is képviselő, Szalay Péter, eredeti szakmája orvos, 1999-ben kínai orvoslásból és akupunktúrából is szerzett oklevelet; ez utóbbi információt tegnapelőtt szereztem, és az álmaimba is elkísért.

Az LMP jelöltje Moldován László, aki most a VII. kerületben önkormányzati képviselő – négy éve a parlamenti választáson is ott indult, polgármesterjelölt is volt –, de szórólapja szerint számos családi szállal kötődik a kerülethez, és azzal is, hogy ötven éve Vasas-szurkoló.

A Jobbik Benke Lászlót indítja, aki nem azonos a híres olimpiai bajnok szakácsmesterrel, Laci bácsival. Benkéről annyit tudunk, hogy a párt budapesti alelnöke, és volt már egy lakossági fóruma, február 22-én, amiről a Mintapolgár bosszantó módon lemaradt, miután arról csak február 26-án értesült.

Rajtuk kívül még hárman gyűjtötték össze a kellő számú aláírást – a Mintapolgár ismét megjegyezné, hogy az övét bezzeg senki nem kérte! –, a SEM-párti Jakab Gabriella, Kármán Szilveszter, A Haza Nem Eladó Mozgalom! Párt jelöltje, valamint az EP-s Tóth Attila Pál még a nyilvántartásba vételre vár – és a Mintapolgár a 79-es troli új végállomásának megtekintését sorsolja ki azok között, akik guglizás nélkül megmondják, hogy mi ez az EP.