Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.78%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.19%

Földrengésekkel kezdődött 2015 Nógrádban

2015.01.01. 08:28

A szeizmológiai intézet 3.7-es magnitúdójú földrengést mért 6:43-kor Piszkéstetőn. Az idokep.hu munkatársa Bátonyterenyén (Kisterenye)  is érezte a rengést.

Olyan volt, mintha valaki erősen megrázta volna az ágyat. Többen is hálóruhában szaladtak ki az utcára, hogy megnézzék, nem-e sérült meg valahol a ház

A piszkéstetői és a budapesti szeizmográf is megerősíti hogy rengés volt.

kandras-psz.active.gif-2015-01-01-07-54-05.gif
Fotó: http://www.seismology.hu/

Acsa község alpolgármestere szerint a rengés nem 6:43-kor, hanem 7:43-kor történt, ennek magyarázata nem a téli időszámításra való fittyet hányás, mint ahogy egy kedves olvasónk rávilégított, hanem az, hogy a földrengések idejét UTC-ben (világidőben) adják meg, ami nálunk azt jelenti, hogy UTC+1 (télen) azaz 07:43 órakor történt az eset.

Nógrád megye határán elég erősen lehetett érezni. Kisgyermekeink és mi is arra ébredtünk, hogy valami rázza alattunk az ágyat elég erősen. Acsa jó része erre ébredt, de károkról egyelőre nem tudni. A facebookos posztok szerint Vácon is jól érezhető volt.

Egy másik olvasónk így élte meg az eseményeket:

Salgótarjáni lakos vagyok, ma reggel 7:45-kor még ágyban voltam, amikor is a parketta elkezdett recsegni-ropogni, majd egy mély morajló hangot hallottunk, amivel párhuzamosan elkezdtek a falak és a szekrények mozogni/rázkódni, ami körülbelül 5 másodpercig tarthatott. 
Balassagyarmaton több helyen levált a plafon a rengés következtében
Balassagyarmaton több helyen levált a plafon a rengés következtében
Fotó: Facebook

Salgótarjánban 2015 első kávéjét is megzavarta a természet:

Reggel 7:45-kor Salgótarján déli szélén az új év első kávéját ittuk a férjemmel a konyhában amikor megmozdult alattunk a szék. Megkérdeztem a férjemet, hogy képzelődtem-e? Megerősítette, hogy nem, ő is ugyanazt érezte.

Nagyorosziban is volt nyoma a rengésnek:

Nagyorosziban annyiban érződött, mintha harckocsikat indítanának a közelben és megindulnának (morajlás és enyhe rengés érződött).

Bátonyterenye-Nagybátonyban mintha egy poltergeist bulizott volna a konyhában: 

Nem sokkal fél 8 után lehetett érezni kb.10 másodpercig a rengést. A szék mozgott alattam a konyhában, a
falon lógó konyhai eszközök csörömpöltek.

Istenmezején minden beleremegett a jelenségbe:

Istenmezején, Heves megyében 7:44 körül volt érezhető. Én is azt éreztem, mintha megrázta volna az ágyat, de a kristálycsillár is összerezzent. Mintha az egész ház megmozdult volna picit.

Egy pásztói lakos ágyát mintha meglökték volna:

Reggel 8 óra környékén volt érzékelhető ezen a területen a földrengés. Arra lettem figyelmes,hogy erősen megmozdult az ágy alattam,mintha nagy erővel meglökték volna.

UPDATE

11:46-kor újabb, ezúttal 4-es erősségű földrengés volt. A korábbi 7 óra 46 perckor kipattant rengésről azóta kisebb károkat is jelentettek, írja az Időkép.

Acsa alpolgármestere 11:50-kor ezt írta nekünk:

Épp most renget megint a reggelihez hasonló erősséggel. 11:47-kor.
 

Ha az utórengést ön is érezte, ne tartsa magában, írjon az ugyelet@mail.index.hu címre legott.

UPDATE 2:

15: 22-kor újabb földrengég volt Nógrádban, ezúttal 3,1-es erősségű. Ezúttal is Iliny község közelében volt a földmozgás epicentruma. Újév napján ez már a harmadik földrengés volt a térségben, a lakossági bejelentések folyamatosan érkeznek. Eddig a katasztrófavédelem szakemberei kilenc káresetet, padlórepedést, vakolathullást regisztráltak

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport