Kabátok tűntek el a Music Fm és a Lights Off szilveszteri partiján

2015.01.01. 14:34
Tömegnyomor a beléptetésnél, pánikszerű hangulat, eltűnt kabátok, durván viselkedő biztonsági őrök, káosz. Özönlenek az Indexhez a levelek a Music Fm és a Lights Off közös szervezésű szilveszteri bulijának csalódott résztvevőitől. A Music Fm először bocsánatot kért a Facebookon, de aztán törölte a bejegyzését, a balhét buli lebonyolításáért felelős Lights Off fogja elvinni.

Több kabát is eltűnt a Music Fm és a Lights Off szilveszteri bulija után, ezért voltak, akiknek a mínusz 10 fokos hidegben ingben kellett hazamenniük, írta több olvasónk is. Az eset kísértetiesen emlékeztet a Hysteria 2001 fesztiválon történtekre, amikor szintén több száz kabát tűnt el, és a ruhatárért felelős alvállalkozó végül másfél millió forintot fizetett ki a károsultaknak.

"Pont azt szerettük volna elkerülni, hogy megismétlődjön a Hyteria 2001 vagy a West Balkános eset, ezért az utolsó terepbejáráson külön kértük a Lights Off csapatát, hogy legyen elég fogas - 30-án 2400 darab volt csak -, és legyenek cirkáló biztonsági őrök is. Nem lettek" - mondta el az Indexnek Kiss Anikó, a Music Fm vezérigazgatója.

A Music Fm az ország legnagyobb és leglátványosabb szilveszteri buliját ígérte a hirdetéseiben, ami a képek alapján nagyjából teljesült is, ám a ruhatárért, a beléptetésért és lényegében a zenén kívül minden egyébért felelős alvállalkozó, a Lights Off nevű cég nem készült fel megfelelően ekkora tömegre, és a ruhatár egy idő után lényegében önkiszolgálóvá változott, az emberek nem várták ki a több órás várakozással járó sort, hanem átugráltak a pulton és a korlátokon és úgy próbálták megtalálni a kabátjukat. Egy olvasónk felvételt és készített a mókáról:

Kiss Anikó elmondta, hogy a sokszor egy óránál is többet várakozó, nem teljesen józan emberek közül

többen annyira türelmetlenek lettek, hogy húzgálni kezdték a ruhatáros lányok haját, ruháját, így több ruhatáros egyszerűen hazament.

 Az este egy bizonyos pontján 4 ruhatáros szolgálta ki a tízezres tömeget, majd a buli vége jött az erősítés és 40-en lettek, de még ez is kevésnek bizonyult.

  Egy másik olvasónk ezt írta az élményeiről:

Mi is részt vettünk a MusicFM "fergeteges" partiján. A barátnőm és én sem kaptuk vissza a kabátunkat a ruhatárból és még sokan mások sem. -20 fok, ingben. Fasza volt. Nekünk így indult az év. A biztonságiak akkor estek pánikba, amikor egy srác pánikolva kereste a ruhatárba adott táskáját vagy kabátját, mert abban volt az inzulinja. Ekkor beszartak az őrök.

Többen azt írták, nem is a ruhatárban kialakult helyzet volt a legrosszabb az egészben, hanem a tömegpánik. A szervezői oldalról névetelenül nyilatkozóf forrásunk szerint tömegpánikról túlzás beszélni, az emberek csak kabátjukat féltették, de a testi épségük nem volt veszélyben. A területről összesen körülbelül 10 ember kellett eltávolítani erőszakos viselkedés miatt, és nyolc napon túl gyógyuló sérülések sem történtek.

Egy kollégánk szerint a Music Fm Facebook-oldalán csütörtökön délelőtt körülbelül fél órán keresztül kint volt egy bocsánatkérő szöveg, amelyben a szervezők sajnálatukat fejezték ki, illetve megírták, hogy a Music Fm csak a buliért volt felelős, az infrastruktúráért nem. Egy e-mail címet is megadtak, ahol várták a károsultak jelentkezését. A szöveget és hozzá érkező panaszos kommenteket azóta leszedték az oldalról.

A rádió vezérigazgatója az Indexnek elmondta, hogy a 

helyszínen körülbelül 150 kabát maradt gazdátlanul,

és rengeteg jegyzőkönyvet is felvettek a helyszínen, így a beazonosítható kabátokat pénteken futárszolgálattal visszajuttatják a gazdáiknak.

Akinek pedig ezek után sem lesz meg a kabátja, annak a Lights Off kártérítést fog fizetni. Ha nem tesz így, akkor a Music Fm is élni fog a jog minden eszközével

- mondta Kiss Anikó, és hozzátette, többet nem szerveznek közös bulit a Lights Off-al. Ez utóbbi cég egyébként egy olvasónk szerint megadott egy telefonszámot, ahol a kabátok után lehet érdeklődni (+36309560366), ám ezen a számot hiába próbáltuk őket hívni, nem voltak elérhetők.

Több olvasónk szerint nem csak a ruhatárban voltak problémák, hanem a beléptetésnél is. Többen írták, hogy a biztonsági őrök sem voltak a helyzet magaslatán. A helyszínt a Valton Kft biztosította, aki nem Lights Off-fal, hanem a helyszínt adó Hungexpóval állnak szerződésben, arra pedig elvileg szakmai előírások vonatkoznak, hogy ekkora tömegrendezvényre hány biztonsági őr kell. A szervezők más biztonsági céget nem kérhettek fel az esemény biztosítására, a Valton a Hungexpóval "jár".

Egyik olvasónk így írta le élményeit a beengedésről:

A bejáratnál hatalmas, halálfélelmet gerjesztő tömegnyomor volt, mindenki lökdösött mindenkit, volt akit olyan szinten a korláthoz nyomtak hogy sirt, a több órás várakozásról a minuszokban nem is beszélve. (...) Egy lányt láttam akinek ömlött a vér az orrából, senki nem tudta hogy van-e mentő, esetleg orvos a közelben.

Hasonló élménye volt egy másik olvasónknak, szerinte is botrányos volt a beléptetés:

Az embereket nem egyesével, hanem tömegben engedték csak be. Ez azt jelenti, hogy félóránként nyitották meg a kapukat, így több száz fős tömeg gyűlt össze a kapuk előtt, ami már életveszélyes volt. Pánikszerű hangulat volt, többen megsebesültek, egy lány csuklóját is eltörte, kerítésre nyomta a tömeg az embereket, csoda, hogy amikor megindulhattak az emberek, nem tapostak agyon valakit. (...) Bent többen cigiztek, egyesek szerint még biztonsági őrök is. 

A biztonsági őrök viselkedésére is rengetegen panaszkodtak. "Nem hiszem, hogy

A partiszervező cég vállalja a felelősséget a kialakult helyzetért

A 89.5 Music FM természetesen nagyon sajnálja, ami a Hungexpón zajlott szilveszteri partin történt, de leszögezi, hogy a rádió csupán az est fellépőit adta, a rendezvény teljes lebonyolítását a Lights Off partiszervező cég végezte. A partiszervező cég vállalja a felelősséget a kialakult helyzetért.

„Közös szilveszteri buliként lett az „Illegal Szilveszteri Party” meghirdetve, melynek technikai lebonyolítását, a beengedéstől a ruhatárak üzemeltetéséig a Lights Off partiszervező cég végezte, a rádió a rendezvény promócióját és az élő közvetítést vállalta, valamit a programot biztosította. A szerencsétlen végkifejlet kialakulásában a Music FM teljesen vétlen – írja közleményében a 89.5 Music FM, hozzátéve, hogy a partiszervező cég vállalta is a felelősséget a kialakult helyzetért.

egy valóban picit verbálisan kötekedő,nyilván valóan erősen ittas fiatalnak egy biztonsági ordíthatja azt,hogy (elnézést) "megbaszlak és a kurvám leszel!"" - írta Marcell nevű olvasónk. Marcell állítása szerint a ruhatárosok engedélyével tartózkodott a ruhatárban, mert nem volt meg a kabátja. Aztán egyszercsak kitessékelték az őrök "el lehet innen menni" felszólítással, és amikor megkérdezte, kihez fordulhat a kabátja miatt, az őr annyit mondott neki: "Nem érted baszd meg,takarodj ki, már a faszomkivan!" Aztán lökdösve kitessékelték, másokkal egyetemben. 

Balázs nevű olvasónk, aki szintén károsult, így emlékszik az estére:

Miután látták, hogy nem csak én jártam így hanem még vagy 50 másik társam is, elkezdték kiosztani a „jegyzőkönyveket” amin elkérték, nevünk, címünk, telefonszámunk és az eltűnt tárgyak listáját. Mikor kérdeztem, hogy ebből a jegyzőkönyvből kapok-e én is lepecsételt aláírt példányt, a válasz az volt, hogy: „Nem, minek? Nekünk is érdekünk, hogy kártalanítsunk, mert ha nem feljelentést teszel”. Igen, de mégis mi alapján teszek feljelentést, mi alapján bizonyítom, hogy valóban ez történt? A jegyzőkönyvet telefonnal lefotóztam, eltettem magamnak, mert az az érzésem, hogy még szükségem lesz rá. 

"Nagyon félelmetes dolog mikor kb. egy ezres embertömeg közepén sodródik az ember és nekifeszül a vas kerítésnek. A beléptetés után a másik fantasztikusan kivitelezett dolog a ruhatár volt. Abba szintén nem gondolt bele senki, hogy 10.000+ ember 10.000+ kabáttal fog érkezni a -8°C-ban" - írta az Indexnek egy csalódott résztvevő. 

Olvasóink közül többen azt írták, hogy 40 ezer forintos káruk keletkezett, de volt, akinek a 80 ezer forintot érő táskájának veszett nyoma a ruhatárban. 

A történtekkel kapcsolatban kerestük a Lights Off -ot is, de az ő oldaluk jelenleg elérhetetlen, így nem tudtunk velük beszélni. Kiss Anikó úgy tudja, a cég vezetője hamarosan közleményt fog kiadni, amelyben magára vállalja az összes felelősséget.

Ha Ön is ott volt a buliban, elvesztette a kabátját, vagy látta, hogy pontosan mi történt, ne tartsa magában a sztoriját, hanem írja meg az ugyelet@mail.index.hu címre!