Negyedszer is rengett a föld Nógrádban

2015.01.01. 22:41

Sűrű nap ez a nógrádiaknak. Nem elég, hogy megmozdult alattuk a föld, mindezt négyszer tette. Reggel egy 3,9-es magnitúdójú földrengésre ébredhettek, majd délben és kora délután is megremegtek a házak. Végül az este sem múlhatott el egy enyhébb rengés nélkül.

20:44 perckor ismét Iliny község közelében mértek a Richter skála szerinti 2,8-as erősségű földrengést. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint az utórengésről nem érkezett lakossági bejelentés.

Késő estig összesen 57 jelzés érkezett a megye 26 településéről, köztük Salgótarjánból, Pásztóról, Balassagyarmatról, Bátonyterenyéről is.

A lakossági bejelentések elsősorban csak a földrengés észleléséről szóltak, kisebb-nagyobb kárral kapcsolatos bejelentéseket 21 óráig 11 esetben regisztrált az igazgatóság ügyelete.

Egy esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk: Magyarnándorban veszélyesen megdőlt egy kémény, amit a berceli katasztrófavédelmi őrs munkatársai visszabontottak. A ház így fűtés nélkül maradt, a három lakót ideiglenesen a rokonok szállásolják el. Önkormányzati és egyházi intézményből nem jeleztek károkat.

A szóvivő kifejtette: biztonsági okból napközben az igazgatóság munkatársai a térség víztározóinál helyszíni szemléket tartottak, felvették a kapcsolatot a veszélyes üzemek, a köz- és a vasúti közlekedés, valamint a gáz-, víz-, távhő- és áramszolgáltatás szakembereivel. A szemlék és az egyeztetések során kiderült, a létfontosságú közművek zavartalanul működtek Nógrád megyében január 1-jén – írja az MTI.

A szeizmológiai intézet 3,9-es magnitúdójú földrengést mért 6:43-kor Piszkéstetőn. Az idokep.hu munkatársa Bátonyterenyén (Kisterenye) is érezte a rengést.

Olyan volt, mintha valaki erősen megrázta volna az ágyat. Többen is hálóruhában szaladtak ki az utcára, hogy megnézzék, nem-e sérült meg valahol a ház

A piszkéstetői és a budapesti szeizmográf is megerősíti hogy rengés volt.

kandras-psz.active.gif-2015-01-01-07-54-05.gif
Fotó: http://www.seismology.hu/

Acsa község alpolgármestere szerint a rengés nem 6:43-kor, hanem 7:43-kor történt, ennek magyarázata nem a téli időszámításra való fittyet hányás, mint ahogy egy kedves olvasónk rávilégított, hanem az, hogy a földrengések idejét UTC-ben (világidőben) adják meg, ami nálunk azt jelenti, hogy UTC+1 (télen) azaz 07:43 órakor történt az eset.

Nógrád megye határán elég erősen lehetett érezni. Kisgyermekeink és mi is arra ébredtünk, hogy valami rázza alattunk az ágyat elég erősen. Acsa jó része erre ébredt, de károkról egyelőre nem tudni. A facebookos posztok szerint Vácon is jól érezhető volt.

Egy másik olvasónk így élte meg az eseményeket:

Salgótarjáni lakos vagyok, ma reggel 7:45-kor még ágyban voltam, amikor is a parketta elkezdett recsegni-ropogni, majd egy mély morajló hangot hallottunk, amivel párhuzamosan elkezdtek a falak és a szekrények mozogni/rázkódni, ami körülbelül 5 másodpercig tarthatott.

Salgótarjánban 2015 első kávéjét is megzavarta a természet:

Reggel 7:45-kor Salgótarján déli szélén az új év első kávéját ittuk a férjemmel a konyhában amikor megmozdult alattunk a szék. Megkérdeztem a férjemet, hogy képzelődtem-e? Megerősítette, hogy nem, ő is ugyanazt érezte.

Nagyorosziban is volt nyoma a rengésnek:

Nagyorosziban annyiban érződött, mintha harckocsikat indítanának a közelben és megindulnának (morajlás és enyhe rengés érződött).

Bátonyterenye-Nagybátonyban mintha egy poltergeist bulizott volna a konyhában:

Nem sokkal fél 8 után lehetett érezni kb.10 másodpercig a rengést. A szék mozgott alattam a konyhában, a
falon lógó konyhai eszközök csörömpöltek.

Istenmezején minden beleremegett a jelenségbe:

Istenmezején, Heves megyében 7:44 körül volt érezhető. Én is azt éreztem, mintha megrázta volna az ágyat, de a kristálycsillár is összerezzent. Mintha az egész ház megmozdult volna picit.

Egy pásztói lakos ágyát mintha meglökték volna:

Reggel 8 óra környékén volt érzékelhető ezen a területen a földrengés. Arra lettem figyelmes,hogy erősen megmozdult az ágy alattam,mintha nagy erővel meglökték volna.

11:46-kor újabb, ezúttal 4-es erősségű földrengés volt. A korábbi 7 óra 46 perckor kipattant rengésről azóta kisebb károkat is jelentettek, írja az Időkép.

Acsa alpolgármestere 11:50-kor ezt írta nekünk:

Épp most renget megint a reggelihez hasonló erősséggel. 11:47-kor.
 

15: 22-kor újabb földrengég volt Nógrádban, ezúttal 3,1-es erősségű. Ezúttal is Iliny község közelében volt a földmozgás epicentruma. Újév napján ez már a harmadik földrengés volt a térségben, a lakossági bejelentések folyamatosan érkeznek. Eddig a katasztrófavédelem szakemberei kilenc káresetet, padlórepedést, vakolathullást regisztráltak.

image
Fotó: Facebook

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport