Verekedés és erőszakoskodás is volt az év legparább buliján

2015.01.02. 08:01
Több embert, köztük egy lányt is megvertek a biztonsági emberek a Music Fm és a Lights Off közös szilveszteri buliján. Azon kívül, hogy kabátok, telefonok, iratok vesztek oda, durva biztonsági őrökről és teljes fejetlenségről számoltak be a buli résztvevői az Indexnek küldött leveleikben. A biztonsági cégnél belső vizsgálat indult. Az eltűnt kabátok miatt a rendezvényszervező cég vállalja a felelősséget, de a Music Fm sem ússza meg: pórul járt bulizók szerveznek tüntetést a rádió épülete elé.

Tegnap már összeszedtünk néhány élménybeszámolót arról, hogy milyen volt a Music Fm és a Lights Off közös szilveszteri megabulija a Hungexpón. A rendezvényt a Lights Off szervezte (Off Production Kft.), míg a buli programját és promócióját a Music Fm rádió biztosította. A legtöbb probléma a ruhatárral és a beléptetéssel volt, azonban a rengeteg olvasói levélből úgy tűnik, más, a bunkóságon bőven túlmutató bajok is voltak a bulival és a szervezéssel. (A levelekből változtatás nélkül közlünk részleteket.)

Bocs, de nem tudok visszaadni

Állítólag a bejáratnál előkerült az örök vendéglátós, lehúzós trükk, amivel extraprofitra tehet szert a vállalkozó. Többen jelezték, hogy szeritük a pénztárosok megpróbáltak visszaélni az emberek illuminált állapotával, és egy-két ezressel kevesebbet adtak vissza. Több olvasónk írta, hogy hosszas unszolás után csak sikerült normálisan lebonyolítani a tranzakciókat, főleg, miután mondták a pénztárosoknak, hogy látják a kötegben álló váltópénzeket. 

Bár a szervezők azt mondták az Indexnek, hogy szerintük túlzás West Balkan-hangulatról beszélni, a buli résztvevőinek szinte minden második beszámolójában ez a hasonlat köszön vissza. 

A tömegben többen West-Balkánt emlegették. Nagyon félelmetes dolog mikor kb. egy ezres embertömeg közepén sodródik az ember és nekifeszül a vas kerítésnek

– írta Németh Balázs. Szerinte és több más olvasónk szerint nemcsak bent, hanem a beléptetésnél is tömegnyomor volt, ami elsősorban azért alakulhatott ki, mert órákig tartott, míg valaki be tudott jutni. Addig pedig kénytelen volt a farkasordító hidegben fagyoskodni.

„Az emberek megbolondultak”

Egy másik, Balázs nevű olvasónk szerint már a partibuszokra várakozás közben látni lehetett, hogy itt baj lehet: „Az egész pánikhangulat már a Blaha Lujza téren kezdődött, mikor a buliba készülő emberek a partybuszokra vártak. Már ott el lehet képzelni mi mennyiségü ember várhatott. Ott akkora lökdösődés alakult ki, nyomorgas, mikor az emberek a busz oldalának szoritottak minket és közben meg el is indult. A következő busz elé meg kilökték egymást. Abban a pillanatban lehetett már gondolni, hogy ez még fokozodhat is.”

Egy másik olvasónk, Kovács Anett a barátaival jobbnak látta, ha fel sem száll az ingyenes buszra: „Amint begördült a busz a 'megállóba' az emberek megbolodultak, lökdösték egymást (volt akit sikerült a busz elé lökni), ütötték verték egymást hogy felférjenek a buszra, akinek sikerült felszállniuk azok egymás hegyén-hátán utaztak a helyszínig, komolyan félelmetes volt” – írta.

Olvasóink szerint a Hungexpo bejáratánál csak két kapu volt nyitva, a kevés biztonsági ember pedig semmit nem tudott mit kezdeni a tömeggel. „Sajnos sok volt a részeg, birka ember és ez a hatalmas tömeg kontrollálatlanul próbálta bepréselni magát a 2 kinyitott bejáraton. A rögtönzött kordonkerítés sem nagyon állta a sarat, többször hozzápréseltek és csak a csodán múlt hogy nem borítottam fel. A lányt, aki velünk volt, kb 150 cm közre kellett fognunk haverral, aki a barátja, hogy ne préseljék össze. Többen próbáltak inkább visszafele jönni és hazamenni de a tömegben ez lehetetlenség volt” – írta egyik olvasónk. Többen arról számoltak be, hogy a nagy tülekedésben az egyik lánynak eltörött a csuklója. 

„Egy kapun próbáltak meg bezsúfolni több száz embert, és se be se ki nem engedtek senkit. A mi társaságunk felének emberhez méltatlan módon sikerült besodródni az udvarra. Látva, hogy a többiek kint maradtak és nekinyomták két a korlátnak, sírtak, segítséget kértek, próbáltak kiszabadulni, de hiába. Felháborodva szóltam a biztonságiaknak, hogy nyissák meg a kapukat még mielőtt pánik tör ki és az emberek agyonnyomják egymást. A válasz az volt, hogy erre nem kaptak engedélyt” – emlékezett vissza Kitti. Jó tíz perccel később nyitották csak ki a kaput.

Gipsz lett a vége

Olvasóink szerint a legtöbb probléma a biztonsági őrökkel volt. A Valton Security emberei „biztosították” a helyszínt, többek szerint azonban csak azt nem tették, ami a dolguk lett volna. Többen írták, hogy a tömegnyomor és a pánikhangulat miatt voltak verekedések is, de a személyzet nem lépett közbe. „Akkor sem segítettek, amikor odament hozzájuk egy vérző orrú lány, az őrök azt sem tudták, hol van a mentő, orvos, vagy bármi” – írta egy olvasónk. Nagyon sok olvasónk írta, hogy odabent cigiztek az emberek, de megtehették, mert vagy nem volt a közelben biztonsági ember, vagy ha volt, hagyta, hadd cigizzenek a bulizók.

A tömegben a lányokat szexuálisan molesztálták: fogdosták, taperolták és vad idegen pasik védték a lányokat a részeg perverz állatoktól. Alig volt biztonsági őr

- írta Levi nevű olvasónk arról, mit tapasztalt a tömegben.

A ruhatárnál akkora volt a tülekedés, hogy volt, aki megsérült. Például András, akinek azóta gipszben van a lába. Ő ezt írta nekünk: "Nem tudom, hogy ki gondolhatta úgy, hogy egy roskadozó asztalt jó ötlet bent hagyni a ruhatár előtti hömpölygő tömegben. Amire persze a kabátokért tülekedők ráálltak. Ami persze össze is szakadt alattuk. Ami persze rám esett."

A résztvevők szerint egyébként azok sem kapták meg a kabátjaikat, akik még időben a ruhatárhoz mentek, amikor még nem volt nagy a sor. "Az első emberek, akik mentek a kabátjukért odaadták a bilétájukat és azt mondták nekik, hogy nincs meg a kabátjuk, pedig ekkor még nem volt káosz. Ezért kezdték el felborítani a kordonokat és keresték meg maguk a kabátot. De ez addig fajult, hogy a tömeg simán bemászott a ruhatárba és bárki vihetett bármit" - emlékezett vissza Dalma.

Kidobták a mínusz 10 fokba

Nagyon sok résztvevő írta, hogy hiába kért segítséget a személyzettől (biztonsági őrtől, ruhatárostól), szinte kivétel nélkül mindenki nagyon lekezelően és bunkón viselkedett. "Egy ismerősünk odaadott 3 bilétát, a ruhatáros pedig visszajött két kabáttal, hogy viszontlátásra" - írta Dalma, de hasonló jelenetről számolt be több tucat levélíró. Igaz, volt olyan levélíró, aki szerint a ruhatárosok is inkább áldozatai voltak a szilveszternek: "Láttam egy ruhatáros csajt, aki teljesen meg volt zuhanva, a sírógörcs kerülgette" - írta Dániel.

Az egyik résztvevőt és a barátját a ruhatárosok beengedték a ruhatárba, hogy keressék meg a kabátaikat, de aztán - állításuk szerint - az egyik biztonsági ember nekik esett, ütötte és lökdöste őket. 

Barátnőm rosszul volt, mire az egyik biztonsági őr odajött, hogy látja, hogy rosszul van segít neki. Én azt hittem leültetik valahova, erre a férfi fogta kinyitott egy ajtót ami mellett állt és konkrétan kidobta a lányt a minusz 10 fokba, majd visszacsukta az ajtót... 

- írta Klaudia. Ő számolt be arról is, hogy a biztonságiak a szeme előtt vertek meg egy fiatal fiút, "aki látszólag nem kötekedett, normális állapotban volt, a kezét is felemelte, mire a földre nyomták".

Egy lányt is megvertek

A legsúlyosabb incidens valószínűleg azzal a párral esett meg, akiket konkrétan úgy megvertek a biztonsági őrök, hogy az év első estéjét kórházban töltötték. A névtelenséget kérő pár lány tagját nehezen, de beengedték a ruhatárba, hogy megkeresse a kabátját. Miután meglett, egy biztonsági őr kirángatta a ruhatárból, pedig a lány mondta neki, hogy még barátja táskáját is meg kell keresnie, mert abban vannak a ruhái. A biztonsági őr ennek ellenére kirángatta a ruhatárból. Mire kiértek, megtalálta a barátját, akinél ott volt a táska.

Éppen a táskánkban pakolásztunk amikor az egyik pillanatban azt vettem észre, hogy a földön fekszek. Egy felnőtt pasi ütött le, egyenesen az arcomba, ököllel. Soha nem láttam előtte, tehát nyilván nem is ártottam neki. A barátom meg akart védeni, lefogta a "férfit" (tehát nem ütötte meg). Ekkor megjelent 2 biztonsági őr, az egyik leütötte a barátomat, majd ketten lefogták és ütötték a bordáit és a tarkóját, majd az én támadómnak is hagyták, hogy megüsse őt. Végül elengedték, mintha mi sem történt volna.

A lány agyrázkódással került kórházba, a barátjának viszont megzúzódtak a bordái, és nyakmerevítőt kapott a csigolyasérülései miatt. Telefonon azt mondták az Indexnek, hogy nem tesznek feljelentést, mert nagyon sok idő menne el a procedúrával, és úgysem találnák meg a tettest, a lány nem ismerné fel a hátulról támadó férfit. A helyszínen még megkérdezték a rendőröket, akik azt mondták, nem tudnak beavatkozni, segíteni.

Egy másik olvasónk videót is készített arról, hogy biztonsági emberek lökdösnek, majd megvernek egy vendéget a ruhatárban. "Hajnalban több mint 2 órát álltunk a ruhatárnál. (..) Ez idő alatt minimum 3 embert vertek meg a nyomorék alul iskolázott tesztoszteronhuszár biztonságiak, miközben többen megpróbálták megkeresni a kabátjaikat, értékeiket a feladatra teljesen inkompetens ruhatárosok/ ruhatári rendszer miatt". 

A Music Fm Facebook-oldalán egyébként az oldal adminisztrátora az egyik hozzászólónak azt írta, hogy a biztonsági cégen belül is vizsgálat indult, "mert felháborító, ahogy viselkedtek".

A Music Fm csütörtökön először bocsánatot kért a Facebook oldalán a történtek miatt, majd törölték a bejegyzést. Órákkal később egy közleményt adtak ki arról, hogy a felelősség nem az övéké, hanem a bulit szervező cégé, az Off Production Kft-é. "A 89.5 Music FM természetesen nagyon sajnálja, ami a Hungexpon zajlott szilveszteri partyn történt, de leszögezi, hogy a rádió csupán az est fellépőit adta, a rendezvény lebonyolítását a Lights Off partiszervező cég végezte. A partiszervező cég vállalja a felelősséget a kialakult helyzetért" - írta a rádió. 

Az Off Production Kft-t 2013-ban alapították, Botfa Bálint, Kende Tamás és az Eleven Events Kft. a tulajdonosai, utóbbi cég szintén partikat szervez. A Lights Off közleményben kért elnézést az Eleven Events Kft. tulajdonosaitól, amiért "összefüggésbe hozták őket a rendezvényen történtekkel, köztük a ruhatárral". A szilveszteri Lights Off szervezői szerint az Eleven Eventsnek a történtekkel kapcsolatban nem volt felelőssége.

A történtek miatt többen rendőrségi feljelentést is tettek, sőt, vannak olyan károsultak, akik a Facebookon szerveznek tüntetést a Music Fm épülete elé.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a BRFK-t is, akik azt válaszolták, hogy a megkeresésünkig hét feljelentés érkezett értéktárgyak ellopása miatt (telefon, táska, kabát), egy személyt pedig tetten értek, vele szemben lopás miatt indítanak eljárást. A cikkben is vázolt szabálytalanságok miatt megkérdeztük a rendőrséget, hogy indítanak-e saját határskörből vizsgálatot a bulival kapcsolatban, erre az alábbi választ kaptuk:

"A rendőrségre 2015. január 1-jén 1 óra 45 perckor érkezett állampolgári bejelentés, amely szerint a rendezvény helyszínén pánik és verekedés tört ki. A kőbányai rendőrök rövid időn belül a helyszínre érkeztek, de a bejelentő addigra távozott onnan. A rendőrök kiérkezésükkor pánikra és verekedésre utaló körülményt nem tapasztaltak, a helyszíni adatgyűjtés eredménye a bejelentés tartalmát nem igazolta.

A rendőrség a feljelentések alapján eljárást indított lopás elkövetésének gyanúja miatt."