Judit
2 °C
7 °C

Hol uniós biztos, hol háborús hős volt a csaló

2015.01.03. 22:48 Módosítva: 2015-01-03 22:49:05

A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte annak a magyar-horvát kettős állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint csaknem félmillió eurót (kb. 150 millió forintot) csalt ki európai uniós pályázati pénzek ígéretével magyar vállalkozóktól, hangzott el az M1 Híradójában.

A 45 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 2009 áprilisa és 2010 júniusa között uniós pályázati pénzek ígéretével 18 magyar vállalkozótól összesen mintegy 150 millió forintnyi eurót csalt ki. Hol uniós biztosnak, hol pedig háborús hősnek adta ki magát, és elhitette ügyfeleivel, hogy csak akkor nyerhetnek a pályázaton, ha fizetnek neki 10-20 ezer eurót.

A horvát nemzetiségű, de magyar-horvát kettős állampolgárságú férfit júniusban fogták el a szerb-horvát határon a szerb hatóságok. December 29-én adták ki Magyarországnak, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Bagoly Bettina a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak azt mondta: a férfit elfogató parancs alapján vették őrizetbe, ezért vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően a bűnismétlés veszélyét is megalapozottnak találta.

Böröczky Kornélia, a férfi ügyvédje a Híradóban elmondta, hogy ügyfele gyanúsítotti kihallgatásán szembesült azzal, hogy valószínűleg adminisztratív elírás folytán hibás cím szerepelt a nyomozati iratokban, ezért nem tudott arról, hogy a magyar hatóságok eljárást folytatnak ellene. "Ügyfelem a gyanúsítotti kihallgatásán a gyanúsításban foglaltakat tagadta" - jelezte az ügyvéd.

A horvát férfit a rendőrség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítja. Ha a bíróság elítéli, a Büntető törvénykönyv szerint akár nyolc évet is kaphat, és vagyonelkobzásra is számíthat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?