Két helyről kap fizetést a fideszes képviselő

2015.01.03. 22:14 Módosítva: 2015.01.03. 22:42

Az RTL Klub Híradója szerint Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő miniszteri biztosként helyettes államtitkári fizetés is kap, holott korábban Répássy Róbert, a Fidesz igazságügyi államtitkára azt mondta: ki van zárva, hogy országgyűlési képviselő kettős juttatást kapjon. 

A villányi borászként is ismert Tiffán Zsolt 2010 óta országgyűlési képviselő, a Fidesz Baranya megyei elnöke. Orbán Viktor 2013-ban az Ormánság fölvirágoztatására létrejött Ős-Dráva-program kormánybiztosává nevezte ki. Tiffán 2014. májusi vagyonnyilatkozata szerint ezért havi bruttó 488 ezer forint javadalmazásban részesült.

Úgy látszik, az új parlament megalakulása után már csak miniszteri biztosi posztot ér a Ormánság felvirágoztatása. Tiffánt az Ős-Dráva-program miniszteri biztosává így idén júniusban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nevezte ki fél évre. A kinevezést idén decemberben újabb fél évre, 2015. június 15-ig hosszabbították meg. Ezért helyettes államtitkári fizetés jár neki.

A törvényalkotási bizottság november 27-i ülésén Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ugyanakkor azt mondta: kizárt, hogy egy országyűlési képviselő kettős juttatást kapjon. Ez alól csak a miniszter és az államtitkár a kivétel.

Az Igazságügyi Minisztérium az RTL KLubnak azt válaszolta: az országgyűlésről szóló törvény szerint bizonyos esetekben a miniszterelnöki megbízottaknál és a miniszteri biztosoknál megengedett, hogy országgyűlési képviselők másik helyről is kapjanak fizetést. Ilyenkor azonban csak a törvényben megengedett javadalmazás 30 százaléka illeti meg őket. 

A szocialisták szerint a miniszteri biztosi pozíciókat a Fidesz egyszerűen arra használja, hogy egyes képviselők fizetését megemelje.