Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két helyről kap fizetést a fideszes képviselő

2015.01.03. 22:14 Módosítva: 2015-01-03 22:42:58

Az RTL Klub Híradója szerint Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő miniszteri biztosként helyettes államtitkári fizetés is kap, holott korábban Répássy Róbert, a Fidesz igazságügyi államtitkára azt mondta: ki van zárva, hogy országgyűlési képviselő kettős juttatást kapjon. 

A villányi borászként is ismert Tiffán Zsolt 2010 óta országgyűlési képviselő, a Fidesz Baranya megyei elnöke. Orbán Viktor 2013-ban az Ormánság fölvirágoztatására létrejött Ős-Dráva-program kormánybiztosává nevezte ki. Tiffán 2014. májusi vagyonnyilatkozata szerint ezért havi bruttó 488 ezer forint javadalmazásban részesült.

Úgy látszik, az új parlament megalakulása után már csak miniszteri biztosi posztot ér a Ormánság felvirágoztatása. Tiffánt az Ős-Dráva-program miniszteri biztosává így idén júniusban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nevezte ki fél évre. A kinevezést idén decemberben újabb fél évre, 2015. június 15-ig hosszabbították meg. Ezért helyettes államtitkári fizetés jár neki.

A törvényalkotási bizottság november 27-i ülésén Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ugyanakkor azt mondta: kizárt, hogy egy országyűlési képviselő kettős juttatást kapjon. Ez alól csak a miniszter és az államtitkár a kivétel.

Az Igazságügyi Minisztérium az RTL KLubnak azt válaszolta: az országgyűlésről szóló törvény szerint bizonyos esetekben a miniszterelnöki megbízottaknál és a miniszteri biztosoknál megengedett, hogy országgyűlési képviselők másik helyről is kapjanak fizetést. Ilyenkor azonban csak a törvényben megengedett javadalmazás 30 százaléka illeti meg őket. 

A szocialisták szerint a miniszteri biztosi pozíciókat a Fidesz egyszerűen arra használja, hogy egyes képviselők fizetését megemelje.