Orbán a második legkorruptabb

2015.01.03. 09:29

A 2006-ban alakul szarajevói székhelyű Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) szervezet pár éve minden évben kiválasztja a legkorruptabb vezetőt, szervezetet. Idén Vlagymir Putyin nyert, Orbán Viktor viszont holtversenyben második lett Milo Gyukanovics montenegrói miniszterelnökkel együtt. További helyezéseket nem osztanak ki.

2013-ban az OCCRP a teljes román parlamentet választotta az év legkorruptabb emberének, míg 2012-ben Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök kapta az elismerést. 

Az OCCRP-t oknyomozó újságírók alapították. Kelet-Európát, a Kaukázust, Közép-Ázsiát és Közép-Amerikát vizsgálják, témájuk a korrupció és a szervezett bűnözés. A projekt foglalkozott már a fociklubok tulajdonlása körül alakuló szervezett bűnözéssel, kaszinókkal és biztonsági cégekkel. 2013-ban lettek ismertek, amikor kirobbantották a Magnitszki-ügyet, amely Oroszország történetének legnagyobb adócsalása.

Ha a korrupció mellett kíváncsi, hogy állunk szegénységben, versenyképességben, egészségben, vásárlóerőben, és egy rakás más mutatóban: 10+1 lista, ami megmutatja a helyünket a világban.  • Tippek
  • Biztosítás