Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán a második legkorruptabb

2015.01.03. 09:29

A 2006-ban alakul szarajevói székhelyű Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) szervezet pár éve minden évben kiválasztja a legkorruptabb vezetőt, szervezetet. Idén Vlagymir Putyin nyert, Orbán Viktor viszont holtversenyben második lett Milo Gyukanovics montenegrói miniszterelnökkel együtt. További helyezéseket nem osztanak ki.

2013-ban az OCCRP a teljes román parlamentet választotta az év legkorruptabb emberének, míg 2012-ben Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök kapta az elismerést. 

Az OCCRP-t oknyomozó újságírók alapították. Kelet-Európát, a Kaukázust, Közép-Ázsiát és Közép-Amerikát vizsgálják, témájuk a korrupció és a szervezett bűnözés. A projekt foglalkozott már a fociklubok tulajdonlása körül alakuló szervezett bűnözéssel, kaszinókkal és biztonsági cégekkel. 2013-ban lettek ismertek, amikor kirobbantották a Magnitszki-ügyet, amely Oroszország történetének legnagyobb adócsalása.

Ha a korrupció mellett kíváncsi, hogy állunk szegénységben, versenyképességben, egészségben, vásárlóerőben, és egy rakás más mutatóban: 10+1 lista, ami megmutatja a helyünket a világban.