Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Várady Zsolt kiszáll a MostMiből

2015.01.04. 22:01 Módosítva: 2015-01-05 01:12:32

A 2014 ősze óta tartó kormányellenes tüntetéssorozat egyik vezéralakja, az iWiW egyik alapítója Várady Zsolt a Facebookján jelentette be vasárnap este, hogy kiszáll a tüntetések szervezéséből. A Nol.hu-nak azt nyilatkozta, a pénteki tüntetés utáni negatív kritikákat hallotta, de ezek nem játszottak szerepet a döntésében, ahogy a politikai nyomásgyakorlás sem, hanem az idő rövidsége.

Azt mondja, ha hívják, szónokként szívesen fellép ezután is, kisebb szervezői feladatokat is vállal, de kicsit hátrább lép. Az idejét a korábban beharangozott közösségi oldal létrehozására fogja fordítani.

Íme a közlemény:

„A mai napon megállapodtam Takács Borival (a MostMi alapítójával), hogy a továbbiakban kiszállok a MostMi szervezéséből. Ennek okai az alábbiak:

December közepe óta körvonalazódott, hogy bár célunk ugyanaz és rengeteg ponton jól tudunk együttműködni, a konkrét megvalósítás tempójában és mikéntjében sokszor nem értünk egyet. Ez, és főleg a ránk nehezedő felelősség és elvárások együtt, olyan feszültségeket gerjesztettek, mely sem rám, sem az egész tevékenységünkre nem volt jó hatással. Ezért, sokkal jobbnak láttam a kialakult helyzetre és körülményekre reagálva ezt a döntést meghozni, hogy megszüntessük ezeket a feszültségpontokat. Így mindketten továbbra is az együttműködés igényével és lehetőségével tudjuk tevékenységünket tovább folytatni.

Szeretném leszögezni, hogy nem politikai nyomás miatt hoztam meg a döntésemet. Azt is szeretném leszögezni, hogy nem az együttműködési képesség hiánya vezetett ide, hanem ennél sokkal banálisabb oka van: az idő rövidsége. Egész egyszerűen reagálni kellett egy helyzetre, melynek megoldására normális esetben akár fél év is rendelkezésre állna, a jelenlegi helyzetben erre sajnos nincs és nem volt idő.

További adalék, hogy az előző két és fél hónapban, barátok és családom segítségével vállalhattam, hogy csak az aktivistáskodásnak szentelem minden időmet, a továbbiakban ezt csak korlátozott időben tudom megtenni a munkám miatt. Mindemellett az aktivistáskodásra szánt időmet pedig kitölti a behirdetett weboldal készítése és elindítása, illetve a tartalom-előállítás megszervezése, majd az oldal továbbfejlesztése. Ennek következményeként a következő hónapokban nem tudok valós és igazán aktív tagja lenni a szervezetépítésnek, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy magaménak érezzem én is.

Tevékenységünket továbbra is számos ponton együttműködve végezzük és nagyon sok sikert kívánok a MostMi minden jelenlegi és későbbi résztvevőjének.”

Sok sikert

A MostMi részéről Takács Bori azt közölte a sajtóval, hogy a "formálódó, rendszerkritikus, közösségi kezdeményezésnek" eddig több tekintetben is fontos szereplője volt Várady, aki most személyes döntéseként, egyeztetés után kiszáll a szervezésből. Az új közösségi portál létrehozásához, üzemeltetéséhez ők is sok sikert kívánnak Váradynak, a MostMI a jövőben pedig nem pusztán egy tüntetéseket szervező közösség kíván lenni, közösségépítő, szervezeti-mozgalmi munkát ígérnek.

Kicsoda ő?

Várady Zsolt webfejlesztő, az iWiW alapítója. A közösségi oldal 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar oldal volt, de a Facebook terjedésével visszaesett, 2014 június 30-án kapcsolták le. Október 10-én kezdett kampányolni, amikor feljelentette az összes, a parlamentben 1990 óta megfordult tizenöt pártot, a rossz adórendszerért okolja a politikusokat. Először október 23-án szólalt fel a Blaha Lujza téri „Tedd magad szabaddá!” című demonstráción. Politikai aktivizálódása után a Hír tv beszámolt arról, hogy 2003-ban csekély mennyiségű kannabisz-származék birtoklásáért eljárást indított ellene a rendőrség. „Nevettem az egészen” – mondta november végén az Indexnek.