Az Oktatási Hivatal megeszi a Kliket

2015.01.05. 08:32 Módosítva: 2015.01.05. 08:33

Nagyra nő az Oktatási Hivatal: a szervezet a Kliktől, a kormányhivataloktól, az Oktatáskutató Intézettől is vesz át feladatokat, de várhatóan hamarosan magába olvasztja az oktatási szolgáltatásokat fejlesztő és üzemeltető Educatio Kft.-t is, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint ezzel az ágazat eddigi legnagyobb háttérintézménye jöhet létre.

Idén több lépcsőben alakítják át az oktatási háttérintézményeket. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tisztán fenntartói feladatokat fog ellátni, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fő hatásköre pedig a tankönyvellátás lesz. A pedagógiai szakmai szolgáltatások és néhány kormányhivatali feladatkör az Oktatási Hivatalhoz kerül.

Január 1-jétől már az Oktatási Hivatal fogja szervezni a tanárok minősítését, a tanfelügyeletet, a hivatal vezeti a szaktanácsadói névjegyzéket, de hozzá tartozik a pedagógusképzések, a diákok tanulmányi, sport- és tehetséggondozó versenyeinek szervezése, illetve a most induló, lemorzsolódás elleni jelzőrendszer működtetése is.

A lap szerint a főként a felsőoktatási felvételi lebonyolításáról és a Felvi.hu üzemeltetéséről ismert  Educatio Nonprofit Kft.  lényegében beolvadna az OH-ba.