Hull a hó és hózik

2015.01.05. 16:26 Módosítva: 2015.01.05. 18:58

Többfelé esik a hó, sok helyen meg is marad - írja az Időkép.hu. Az Időkép térképén követheti nyomon, hogy éppen hol esik a hó, vagy a havas eső, esetleg az eső az országban. Egyre több helyről kapnak fotókat havazásról és a havas tájról, mint például Ajkáról, Zircről, Balatonlelléről. De kollégáink délután elcsípték, ahogy az Index szerkesztősége mellett, Óbudán is nagy szemekben hullott a hó.

obuda havazas 2015.gif
Fotó: szarvas

A Dunántúlon elszórtan, az ország középső és déli részén pedig többfelé szállingózik a hó, vagy havas eső esik. Havazik Veszprém, Mohács, Szeged, Hódmezővásárhely, Makó és Gyomaendrőd környezetében. A gyorsforgalmi úthálózat sónedves, havasak a főutak Veszprém és Gyomaendrőd környékén - közölte a katasztrófavédelem. Havas az alsóbbrendű úthálózat Pápa térségében, latyakos Sárvár, Győr, Kápolnásnyék, Kiskunhalas, Nyíregyháza és Mátészalka környékén. Veszprém körzetében csak közepes, száz és háromszáz méter közötti a látótávolság. Kérik, vezessenek a télies útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal.

Halász Judit: Micimackó

Már a komp sem jár

A Balaton jegesedése miatt hétfőn kora délutántól nem jár a komp Szántód és Tihany között - közölte az MTI. Az intézkedés ideiglenes, amint az időjárási, illetve jégviszonyok lehetővé teszik, a járatok újra elindulnak.

Útlezárások voltak

A rendőrség arról értesített, hogy a megváltozott időjárási körülmények és erős havazás miatt 15 órától 18:30-ig lezárták a 82-es számú főútat, Veszprémvarsány térségében, a Győr felől közlekedő 7, 5 tonnát meghaladó járműszerelvények részére. A jeges úton elakadt kamionok akadályozták a forgalmat a Csesznek közelében húzódó szerpentinen.

Időközben a katasztrófavédelem munkatársai segítettek elindulni a jeges úton elakadt tehergépkocsiknak, a közútkezelő pedig megtisztította az útszakaszt, így ismét járhatnak a teherautók is a 82-es úton.

Hóhelyzet Ajkán
Hóhelyzet Ajkán
Fotó: Szajim

Korábban azt közölték, hogy 15 órától lezárták az utat a 7,5 tonnát meghaladó járművek számára a 82-es számú főút 21-es kilométerszelvényétől a megyehatárig (Bakonyszentkirály).

Nem nagyon marad meg

Mivel a hőmérséklet napközben nagyrészt 0 fok fölött lesz, a síkvidéken nem nagyon marad meg a hó. 5 centinél több friss hóréteg csupán a Bakonyban alakulhat ki. Az esti órákig az északnyugati szelet a Dunántúlon 55-65 km/h-s széllökések kísérhetik.