Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázár János gyáva gazembernek nevezte a rikárdózókat

2015.01.06. 18:33 Módosítva: 2015-01-06 18:36:32

Egyetlen egy gyereket sem lehet megbélyegezni, szülessen bár a Rózsadombra vagy Makóra, palotába vagy putriba - szemlézte az MTI Lázár János Makóhiradó.hu-nak adott, keddi interjúját.

Lázár szerint minden magyar gyereknek vele született joga, hogy a sorsát a tehetsége és a szorgalma alakítsa, ne pedig előítéletek vagy öröklött körülmények. A Makó és térsége országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az ország idei első újszülöttje a Maros-parti városban született Rácz Péter Rikárdó lett, és a közéletben indulatokat váltott ki.

Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő Facebook-oldalán aznap azt írta, hogy "Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve".

Lázár kijelentette: a most születő, most felnövőben lévő gyerekekből lesz a jövő Magyarországa. A tisztességes politikának ezért az a dolga, hogy küzdjön a szegénység, a mástól örökölt következmények és az előítéletek ellen.

Ne hagyjuk szó nélkül!

Lázár János szerint fontos, hogy "ne hagyjuk szó nélkül" azt, ha valaki - különösen egy politikus - újszülötteket bélyegez meg. "Egy újszülött megbélyegzése ugyanis nemcsak gyáva dolog, de gazemberség is. Olyan, mint egy köztörvényes bűncselekmény" - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy aki egy gyereket rekeszt ki, az valójában az egyetlen lehetőségétől vagy "vagyonától" fosztja meg: az esélytől, hogy tisztességes emberré váljon.

"Az állam dolga pedig az, hogy a gazemberekkel szemben megvédje a gyerekeinket. Minden gyereket" - mondta a portálnak a politikus, elítélve azt a verbális támadássorozatot, amit "gyáva és ostoba politikusok" indítottak egy újszülött ellen.

Lázár János közölte - bár a tettük súlya az előzőhöz nem mérhető - elítéli azokat is, akik ennek a gyalázatos ügynek a "katasztrófaturistái", és e támadásból akarnak politikai hasznot húzni. Azzal ugyanis, hogy "Gy. Ferenc és társai" politikai cirkuszt csináltak Rikárdó ügyéből, arra kényszerítették a magyar társadalmat, hogy pártpolitikai törésvonalak szerint viszonyuljon a történtekhez. Pedig ebben az ügyben nem lett volna szabad árukapcsolást létrehozni, ebben ugyanis pártok feletti konszenzusnak kell lennie, amely úgy hangzik: "minden új élet ártatlan, mint a ma született bárány. Újszülöttet nem bélyegezhet meg senki" - fogalmazott a miniszter.

Novák nem hagyja abba

Novák Előd kedden azt írt a Facebookon: sajnálja, hogy "Rácz Péter Rikárdó édesapját is bevonták a hisztériakeltésbe, ráadásul nem mond igazat, hiszen én nem tettem gyűlölködő kijelentést, pláne nem újszülöttjükkel kapcsolatban, ezért kénytelen vagyok felszólítani: kérjen tőlem bocsánatot! Legkisebb gyermeküknek ugyanakkor jó egészséget kívánok!"