Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Norberték 240 embert csempésztek át a határon

2015.01.06. 14:06

Legalább 240 embert csempészett át Ausztriába és Horvátországba 2013 októbere és tavaly május között az a nemzetközi bűnszervezet, amelynek nyolc magyarországi tagjával szemben a napokban emelt vádat a Szombathelyi Járási Ügyészség – közölte Simon József, a Vas Megyei Főügyészség főügyésze kedden az MTI-vel.

Az embercsempészettel foglalkozó nemzetközi bűnszervezet feje egy szerb férfi, akivel a vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja, R. Norbert 2013 októberében került kapcsolatba. Abban állapodtak meg, hogy a férfi segít átjuttatni a migránsokat a határon, sőt az embercsempészet segítésére és lebonyolítására másokat is beszervez, tevékenységüket pedig irányítja.

Az embercsempészek változó létszámú, több kisebb csoportban vitték át a határon a beutazási engedéllyel nem rendelkező migránsokat. A rendőri ellenőrzés elkerülése érdekében úgynevezett előfutókat alkalmaztak, akik néhány kilométerrel előttük haladtak, és CB-rádión, illetve mobiltelefonon jelezték, ha a tervezett útvonalat valamiért nem találták elég biztonságosnak.

Óvatosságuk ellenére tavaly május 22-én éjszaka Vasvár térségében egy közúti ellenőrzésbe futottak, a rendőrök pedig elfogták őket. A járműveikben akkor éppen 12 szír állampolgár utazott, akiket éppen Ausztriába akartak átcsempészni.

Simon József főügyész közleménye szerint hét vádlott ellen folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben, társtettesként elkövetett embercsempészet miatt emeltek vádat, ők akár több év, fegyházbüntetést is kaphatnak. A nyolcadrendű vádlottra, aki segítette a bűncselekmény elkövetését, felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség.