A TEK nem aggódik

2015.01.07. 18:37

A Terrorelhárítási Központ folyamatosan figyelemmel kíséri, elemzi és értékeli a Párizsban zajló eseményeket - válaszolta az Index kérdéseire a TEK sajtóosztálya.  Jelenleg nem rendelkeznek olyan információkkal, amik arra utalnának, hogy a Párizsban történt merényletnek bármilyen magyar vonatkozása lenne.

A TEK-nek arról sincs tudomása, hogy a francia fővárosban zajló események olyan biztonsági kockázatot jelentenének Magyarországra nézve, ami különleges intézkedéseket indokolna.

A TEK első kézből, a francia társzervektől is folyamatosan kap hiteles információkat a történésekről, és amennyiben szükséges, úgy felkészült minden olyan intézkedés megtételére, ami az ország biztonsága érdekében szükséges.

Franciaországban terrorkészültség 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra hívta fel a Franciaországba utazók figyelmét, hogy a párizsi támadás után az ország a legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültséget a fővárosban és környékén, így fokozott ellenőrzésekre kell számítani az oda utazóknak.

A középületek, különösen az oktatási és kulturális intézmények és sportlétesítmények, valamint a kiemelt turisztikai nevezetességek védelmét megerősítik, a belépőket fokozottan ellenőrzik, és fegyveres katonai járőrök teljesítenek őrszolgálatot ezeken a helyeken. A szokásosnál szigorúbb a reptéri ellenőrzés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban és a város több pontján pedig fegyveres katonák járőröznek. A rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat teljes készültségbe helyezték.

A KKM szerint mindazonáltal látványos változásra nem kell számítani: a biztonsági erők fokozott jelenléte az elmúlt években Franciaországban már megszokott volt.

A hatóságok mindent megtesznek azért, hogy az elkövetőket megtalálják, és a lakosság biztonságban érezze magát. Franciaországban sem magyar képviseletet, sem magyar állampolgárt nem ért fenyegetés.