A vajdaságiak is kiakadtak az útdíjra

2015.01.07. 21:28
Kibaszásnak értékeli a vajdasági Magyar Szó főszerkesztő-helyettese a szorosan a határtól számítva bevezetett útdíjat. Valahogy Milošević jutott az eszébe.

„A vajdaságiak jelentős része kisebb-nagyobb fejcsóválással vette tudomásul a hírt, miszerint idén januártól Magyarországon az autópályák mellett számos egyéb útszakaszra is matricát kell kiváltani, 5000 forint ellenében, de annyira nem rázott meg ez senkit. A logikánk valami ilyesmit diktált: ha távolabbra, Budapestre, Sopronba vagy más településre utazunk, egyébként is kiváltjuk a tíznapos matricát, Szegedre pedig lefordulunk a határátlépés után mindjárt az első benzinkútnál.” – írja publicisztikájában Bajtai Kornél.

Azután így folytatja: „Na, pont ezt az elképzelésünket húzta át a valóság, amikor kiderült, hogy a röszkei átkelő használatával automatikusan matricakötelessé válhatunk, akkor is, ha csak eddig az első lejáróig használjuk az autópályát.”

A Milošević-párhuzam

Elnézést kérek mindenkitől, de ilyen formájában erről a matricáról nekem egy keserű párhuzam jut az eszembe.

– réved a múltba a publicista.

„A kilencvenes években Miloševićnek 10 márkát kellett fizetnünk, azért, hogy kiléphessünk Szerbiából, ma meg (évi) 15 euróba kerül, hogy belépjünk anyaországunkba, amelynek sokan állampolgárai is vagyunk. Sokak nevében kérem az illetékeseket, vajdasági magyar politikusainkat és az anyaországi törvényhozókat is, fontolják meg ennek a rendeletnek a módosítását. Hadd mehessünk itthonról haza továbbra is díjmentesen!”

– fejezi be Bajtai a panaszt.