Brüsszel: Elég okunk van rá, hogy vizsgáljuk Kovács Béla mentelmi jogát

2015.01.07. 16:30 Módosítva: 2015.01.07. 21:18

A magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján elegendő okot lát arra az Európai Parlament Jogi Bizottsága, hogy vizsgálja a kémkedéssel meggyanúsított Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről - ezt január 6-ai levelében közölte Polt Péter legfőbb ügyésszel a EP Jogi Bizottságának elnöke. 

Minden államtitok

A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Kovács Bélát azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. 

A legfőbb ügyész még tavaly májusban diplomáciai úton Martin Schulztól, az Európai Parlament elnökétől kérte, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A Kovács-ügy részleteiről az ügyészség semmit nem árul el, mondván, az minősített, magyarul tele van államtitokkal. 

A Kovács-házaspár titkos élete

Az Index egy hosszabb nyomozás után tavaly szeptemberben tárta fel, hogy Kovács Béla felesége a KGB-nek dolgozott, osztrák állampolgárságát egy osztrák bűnözővel kötött álházasság révén szerezte meg, és a jobbikos EP-képviselő mellett egy japán férje is van, aki szintén nem érdektelen az orosz titkosszolgálatnak. Kovács korábban azt állította, hogy a felesége a hetvenes-nyolcvanas években a japán állami televízióban dolgozott, de erről is kiderítettük, hogy hazugság.  Emellett feltáruk azt is, hogy Kovács Béla vér szerinti apja egy szovjet katonatiszt volt és minden bizonnyal már a születésétől fogva szemet vetett rá az orosz titkosszolgálat. 

Kovács kulcsszerepet játszott abban, hogy a Jobbik oroszbarát pártjá váljon, nem is akármennyire: több jobbikos politikus mára már ki van tiltva Ukrajnából, a pártvezetés pedig Vlagyimir Putyin elnök nagy rajongója. A jelenség persze nem hungarikum, az orosz titkosszolgálat több európai szélsőjobboldali pártban befolyást szerzett. 

Kovács azt állította lapunknak, hogy nem ismerte felesége eltitkolt múltját, és továbbra is azt állítja, hogy ő soha, semmilyen titkosszolgálattal nem állt kapcsolatban. A politikus hangoztatta, hogy a felesége és az ő életét kutató újságírónkat titkosszolgálati eszközökkel dezinformálták, miközben azóta sem cáfolta érdemben a cikk főbb állításait. 

Novák Előd bátran nem mert elbeszélgetni a feleséggel

Az Index tényfeltáró cikkének megjelenése után Novák Előd gyors belső vizsgálatot sürgetett és azt is, hogy a pártvezetés ennek keretében majd elbeszélget Kovács feleségével is, és keresztkérdéseket tesznek majd fel neki, de ebből az ígéretből semmi nem lett. Ezt a párt most már azzal magyarázza, hogy eddig semmilyen bizonyítékot nem láttak arra vonatkozóan, hogy Kovács valóban kémkedett volna. A politikus mellett a Jobbik teljes mellszélességgel kiáll, az egész Kovács-ügy mögött pedig az amerikai titkosszolgálat akcióját sejteti, bármiféle konkrétum nélkül.