Árpád
-2 °C
4 °C

Brüsszel: Elég okunk van rá, hogy vizsgáljuk Kovács Béla mentelmi jogát

2015.01.07. 16:30 Módosítva: 2015-01-07 21:18:39

A magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján elegendő okot lát arra az Európai Parlament Jogi Bizottsága, hogy vizsgálja a kémkedéssel meggyanúsított Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről - ezt január 6-ai levelében közölte Polt Péter legfőbb ügyésszel a EP Jogi Bizottságának elnöke. 

Minden államtitok

A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Kovács Bélát azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. 

A legfőbb ügyész még tavaly májusban diplomáciai úton Martin Schulztól, az Európai Parlament elnökétől kérte, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A Kovács-ügy részleteiről az ügyészség semmit nem árul el, mondván, az minősített, magyarul tele van államtitokkal. 

A Kovács-házaspár titkos élete

Az Index egy hosszabb nyomozás után tavaly szeptemberben tárta fel, hogy Kovács Béla felesége a KGB-nek dolgozott, osztrák állampolgárságát egy osztrák bűnözővel kötött álházasság révén szerezte meg, és a jobbikos EP-képviselő mellett egy japán férje is van, aki szintén nem érdektelen az orosz titkosszolgálatnak. Kovács korábban azt állította, hogy a felesége a hetvenes-nyolcvanas években a japán állami televízióban dolgozott, de erről is kiderítettük, hogy hazugság.  Emellett feltáruk azt is, hogy Kovács Béla vér szerinti apja egy szovjet katonatiszt volt és minden bizonnyal már a születésétől fogva szemet vetett rá az orosz titkosszolgálat. 

Kovács kulcsszerepet játszott abban, hogy a Jobbik oroszbarát pártjá váljon, nem is akármennyire: több jobbikos politikus mára már ki van tiltva Ukrajnából, a pártvezetés pedig Vlagyimir Putyin elnök nagy rajongója. A jelenség persze nem hungarikum, az orosz titkosszolgálat több európai szélsőjobboldali pártban befolyást szerzett. 

Kovács azt állította lapunknak, hogy nem ismerte felesége eltitkolt múltját, és továbbra is azt állítja, hogy ő soha, semmilyen titkosszolgálattal nem állt kapcsolatban. A politikus hangoztatta, hogy a felesége és az ő életét kutató újságírónkat titkosszolgálati eszközökkel dezinformálták, miközben azóta sem cáfolta érdemben a cikk főbb állításait. 

Novák Előd bátran nem mert elbeszélgetni a feleséggel

Az Index tényfeltáró cikkének megjelenése után Novák Előd gyors belső vizsgálatot sürgetett és azt is, hogy a pártvezetés ennek keretében majd elbeszélget Kovács feleségével is, és keresztkérdéseket tesznek majd fel neki, de ebből az ígéretből semmi nem lett. Ezt a párt most már azzal magyarázza, hogy eddig semmilyen bizonyítékot nem láttak arra vonatkozóan, hogy Kovács valóban kémkedett volna. A politikus mellett a Jobbik teljes mellszélességgel kiáll, az egész Kovács-ügy mögött pedig az amerikai titkosszolgálat akcióját sejteti, bármiféle konkrétum nélkül. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?