Még mindig nem kapott kártérítést a szíven szúrt kézis édesapja

2015.01.07. 07:32

Petre Cozma, a 2009-ben megkéselt MKB Veszprém kézilabdázójának, Marian Cozmának édesapja a Romania TV-nek azt mondta, végső elkeseredésében a magyar konzulátus előtt fogja felgyújtani magát, írja a Blikk.

A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint a férfi teljesen tönkrement, nyomorban él. A kézilabdázó édesapja a tévének úgy nyilatkozott, hogy a fia megölése után a bíróság ugyan megítélt neki 211 millió forint kártérítést, de abból egy fillért sem látott. Hozzáteszi, a több mint százmilliós perköltséget a három, börtönbüntetését töltő elítéltnek kellene megfizetnie, így esélyét sem látja a dolognak.

A Mihír.ro-nak azt mondta a férfi, gyakran kell Magyarországra utaznia, de betegsége miatt ez egyre nehezebb, magyarul pedig nem beszél, ami szintén nehezíti a dolgokat.

Marian Cozmát, a román válogatott és a magyar bajnok MKB Veszprém kézilabdacsapatának beállóját 2009 februárjában, egy szombatról vasárnapra virradó éjjel a veszprémi Patrióta Lokál előtt késelték halálra. A védelmére igyekvő társai közül a szerb kapust, Ivan Pesicset vesén szúrták, a szintén szerb származású fiatal irányító, Zsarko Sesum súlyos fejsérülést szenvedett. A kézilabdázókat egy harmincfős társaság támadta meg.

Az ügyeben 2011 júniusában született először ítélet: a bíróság életfogytig tartó fegyházat szabott ki a gyilkosság első- és másodrendű vádlottjára, Raffael Sándorra és Németh Győzőre, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházbüntetést kapott. 2012-ben azonban a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette a büntetéseket: az első fokon kiszabott életfogytiglanról 18-18 évre csökkentette Raffael Sándor és Németh Győző ítéletét, Sztojka Iván pedig 20 helyett 8 évet kapott. A bíróság szerint az indulatból elkövetett szúrásokról nem lehet kijelenteni, hogy akarategységben történtek, ezért nem áll meg a több emberen elkövetett emberölés.