Rasszizmus-rosszizmus – így zajlott a Jobbik elleni tüntetés

2015.01.07. 18:23

Felháborító, hogy legitim lehet egy náci párt Magyarországon, és a képviselője ilyet megengedhet magának, mint Novák Előd. Követeljük a képviselő felelősségre vonását, mert amit tett, az kimeríti a gyűlöletkeltés fogalmát, mondta Zoltai Andrea, a demonstráció egyik szervezője. 

Nagyjából ötven demonstráló és 30-40 rendőr gyűlt össze a Jobbik Villányi úti pártirodája előtt, hogy tüntessen Novák Előd cigányozása miatt, a képviselő és a Jobbik ellen. Néhányan táblát tartanak a kezükben, olyan feliratokkal, mint rasszizmus-rosszizmus, Náci takarodj!

Jóka Daróczi András felolvasott egy Rikárdónak címzett levelet. Bach Szilvia azon merengett, hogy vajon hogy lehet, hogy egy náci part a parlamentbe került. A válasza pedig az volt: mert van rá igény. „Egy beteg, rothadó ország vagyunk, ahol egy maroknyi beteg ember irányít, mert egy egészséges országban ilyen nem történhet.”

Ha a cigányok lesznek többségben, Rikárdó vigyázzon a kisebbségre

A tüntetés végén kisebb zavart okozott a jelenlevők között, hogy megjelent egy ötfős, bakancsos fiatalokból álló csoport, akikről először azt hitték, hogy ellentüntetők, de mint kiderült, egy antifasiszta acapella csoport tagjai voltak, akik egy dalt adtak elő a tüntetés zárásaként.

Ostoba állat a náci

„Tiltakozzunk közösen Novák Előd rasszista kijelentése ellen. Felszólal Hell István, Joka Daróczi János, Bach Szilvia - közgondolkodó, Zsolnai Júlia" − hirdettek demonstrációt a Facebookon Aki egy újszülöttet megbélyegez származása miatt, az náci címmel. Az egyik szervező azt írta: „A kirekesztés elleni fellépés, közös ügyünk. Ember és ember között nincs, és nem lehet különbséget tenni, sem bőrszíne, sem származása, sem vallása, sem nemi identitása, vagy bármilyen sérültsége miatt." A szervezők hozzáteszik, a demonstrációt ugyan civilek szervezik, de szívesen látják a pártok képviselőit is, kivéve a Jobbikot, illetve más szélsőségeseket.

Novák előd 2015 első napján egy Facebook-bejegyzéssel robbantotta a bombát: arra a hírre, hogy 2015 első kisbabája roma származású, azt reagálta egy posztban, amin ő szerepel a családjával, hogy „a 2015-ben elsőként –23 éves anya harmadik gyermekeként!  – megszületett Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol”. 

Majd az első reakciók után úgy érezte, öntenie kell még egy kis olajat a tűzre: „hazánk legnagyobb problémája a katasztrofális demográfiai folyamat tekintetében még aktuálisabb, főleg ha a cigány szaporulatot nem számítjuk bele a magyarba, ami nem rasszizmus, sőt ők maguk alakítanak kisebbségi önkormányzatokat például az ukránokhoz, románokhoz hasonlóan, büszkén hirdetve, hogy ők sem magyarok. Az más kérdés, hogy a cigányok a többi kisebbségünkhöz képest képtelenek (volnának) egy saját államot fenntartani, de attól még saját identitásuk, elkülönülő szokásaik, sajátos életmódjuk van. Ezzel a népesedési katasztrófával kellene foglalkozzanak inkább az elmúlt napokban elhatárolódási versenyt hirdető pártok." − írta.