Tavaly nem volt gyilkos kedvében a természet

2015.01.07. 11:46

Kevesebb embert öltek meg természeti katasztrófák 2014-ben, mint egy évvel korábban, derült ki a Munich Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója jelentéséből, amelyet az MTI idéz.

Az évenként kiadott jelentés szerint tavaly csaknem harmadával kevesebben, a 2013-as 21 ezerhez képest 7700-an estek áldozatául különféle természeti katasztrófáknak - hurrikánoknak, földrengéseknek, árvizeknek -, és az ezekből eredő anyagi károk is csökkentek: a 2013-as 140 milliárdról 110 milliárd dollárra.

A halálos áldozatok száma évtizedek óta a legalacsonyabb volt, az 1984-es évivel azonos szintű, és a kárösszeg is 30 év óta a legkisebb. A Munich Re adatai szerint a biztosítók 31 milliárd dollár kártérítést fizettek tavaly, ami a teljes veszteség 28 százalékának felel meg.

A múlt év eleji nagy havazások az Egyesült Államokban és Japánban, az év közepi európai és egyesült államokbeli viharok és a szeptemberi mexikói hurrikán több milliárd dolláros károkat okozott.

Gazdasági értelemben "legköltségesebb" katasztrófa az indiai Hudhud ciklon volt, amely 7 milliárd dolláros veszteséggel járt. A Munich Re svájci testvérvállalata, a Swiss Re a múlt hónapban 113 milliárd dollárra becsülte a 2014-es természeti és ember okozta katasztrófák gazdasági kárát, amelynek csak mintegy harmadát térítették meg a biztosítótársaságok.