Gólyatábori erőszak: törvénymódosítást javasol az ombudsman

2015.01.08. 14:29

A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterének, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést, írja az MTI.

Aáry-Tamás Lajos 2014 szeptemberében indított országos vizsgálatot azzal a céllal, hogy feltérképezzék, milyen módon biztosítják a gólyatáborokban a leendő hallgatók emberi és állampolgári jogait, továbbá kinek a feladata és felelőssége a táborok megszervezése, valamint milyen szabályzatokat alkottak a felsőoktatási intézmények a gólyatáborokra. Aáry-Tamás Lajos kezdeményezése szerint a rendelkezésnek minden olyan intézményre vonatkoznia kellene, amelyet az állam tart fenn vagy költségvetési hozzájárulásban részesít.

Az oktatási biztos azt is kezdeményezi, annak érdekében is módosítsák a jogszabályt, hogy a már felvett, de hallgatói jogviszonnyal még nem rendelkező hallgatókra vonatkozó szabályozást alkothassanak a felsőoktatási intézmények. Aáry-Tamás Lajos 41 oldalas jelentésében kezdeményezi a gólyatábort szervező felsőoktatási intézmények rektorainál, hogy teremtsenek fórumot a párbeszédre a gólyatáborokról, a gólyák emberi méltóságának tiszteletben tartásáról, a nemi egyenlőség megjelenítéséről, a nők elleni erőszak, valamint az egyetemi és főiskolai erőszak visszaszorításáról.

Aáry-Tamás Lajos megjegyzi: a gólyatábort rendező, 36 felsőoktatási intézmény többsége arról számolt be, hogy nem érkezett hozzájuk panasz az elmúlt években. Tényleges panaszról öt felsőoktatási intézmény tett említést, de négy esetben ez csekély jelentőségűnek nevezhet. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem öt eljárásról számolt be a korábbi évek gólyatáboraival kapcsolatban.

A csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt munkacsoport létrehozását kezdeményezte. A testület feladata egy ajánlás elkészítése, amely alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. Fontos, hogy ez év augusztusára - a gólyatáborok időszakára - olyan rendszer jöjjön létre, amely átlátható és garantálja az emberi méltóságot - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki a munkacsoport vezetésére az oktatási jogok biztosát kérte fel.

A miniszter szerint a gólyatáborokra szükség van, és arra is, hogy jogszabályok révén olyan gyakorlat alakuljon ki, amely garanciát ad arra: ne történhessenek meg a korábbiakhoz hasonló erőszakos cselekmények. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok a gólyatáborokban semmilyen méltatlan helyzetbe ne legyenek kényszeríthetőek. Balog Zoltán azt szeretné, ha március közepére elkészülnének a javaslatok, majd a Felsőoktatási Kerekasztalnak is meg kell azokat tárgyalnia. Úgy vélte, hogy valószínűleg szükség lesz a felsőoktatási törvény módosítására is tavasszal.