Az ügyészség szerint Goodfriend rágalmazott

2015.01.09. 21:38

Kimerítheti a rágalmazás tényállását André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő korábbi kijelentése Vida Ildikóról, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökéről – Futó Barnabás, a NAV-elnök ügyvédje szerint ezt állapította meg a Központi Nyomozó Főügyészség, írja az MTI.

Az M1 Este című műsorában Futó Barnabás azt mondta: megindították az eljárást rágalmazás gyanújával, de addig felfüggesztik, amíg André Goodfriend diplomáciai mentességét nem oldja fel az Egyesült Államok.

Tehát nemcsak mi gondoltuk így, hogy egyértelmű, hogy itt bűncselekmény elkövetésével vádolta vagy gyanúsította meg az ideiglenes ügyvivő az én ügyfelemet, hanem - a lefolytatott nyomozás alapján - a Központi Nyomozó Főügyészség is

– nyilatkozta Futó Barnabás Az estének. A műsorból az M1 Híradó közölt előzetes részletet.

Futó Barnabás december 11-én jelentette be, hogy a NAV elnöke feljelentetést és keresetet nyújtott be André Goodfriend ellen. A NAV elnökének ügyvédje azt mondta: az amerikai diplomata Heti Válaszban december 4-én megjelent interjújában tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentést. Az ügyvivő a lapinterjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás.

A főügyészség négy nappal később jelentette be, hogy nyomozást rendeltek el az ügyben. A NAV elnökének feljelentése alapján az ügyészség indítványozta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium intézkedjen az amerikai nagykövetségnél, hogy felfüggesszék Goodfriend diplomáciai mentességét.