Börtönbe küldené Csipak Pétert az ügyészség

2015.01.09. 17:49

Börtönt kértek Csipak Péterre, és budai villájának építőire, továbbá az engedélyeket megadó önkormányzati irodavezetőre, írja a Hvg.hu az ügyészségi iratokra hivatkozva. A Fővárosi Törvényszék tavaly év végén kezdte meg az eset tárgyalását, amelyet pénteken az ügyészség szakértőjének meghallgatásával folytattak.

Csipak Péter
Csipak Péter
Fotó: Huszti István

A vádlottak állítják, hogy törvénytelen a vád, amelyet szerintük a pénteken elhangzott szakértői vélemény is alátámaszt. Mivel a szakértő azt nem vizsgálta, hogy milyen mértékű a természetkárosítás, ezért a bíróság egy újabbat rendelt ki.

A Belvárosban sikeres volt, az erdőben bukott el

Csipak Péter ügyét az Index tárta fel négy éve. Cikkeinkből kiderült, hogy a Belváros vezetésével közeli kapcsolatot ápoló, a Fashion street tulajdonosaként ismert Csipak mindenfajta engedély nélkül elfoglaltas a budai erdő egy részét, és oda építette villája egyik szárnyát.

A telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

A jogszerűtlen állapot legalizálására Csipak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kért az építésügyi hatóságtól, de az épületet és a mélygarázst a hozzá vezető úttal együtt húsz méterrel eltolva tüntette fel. Ez egy helyszíni ellenőrzés során ugyan kiderült és a hatóság embere azonnal le is állíttatta a munkákat. Az építésügyi hatóság irodavezetője (az eljárás ötödrendű vádlottja), Nagy Péter azonban az eljáró munktársat felülbírálva megadatta az engedélyt.A fennmaradási és továbbépítési engedély megadása az ügyészség meglátása alapján jogszabálysértő módon történt.

A történet itt még mindig nem állt meg, Csipak Péter az építkezést saját elképzelései szerint folytatta tovább. Így amikor az építéshatósági ügyintéző újabb ellenőrzést tartott, ismét le kellett állíttatnia a munkát.A társaság megint csak az ötödrendű vádlott közreműködésével kapta meg az ideiglenes használatba vételi engedély 2010 decemberében.

A II. kerület védte Csipakot, amíg tudta

Érdekesség, hogy a második kerület nyomozásunk alatt, és első cikkeink megjelenése után is állította, hogy az ügy teljesen szabályosan zajlott. A kerületi jegyző csak a botrány kirobbanása után egy évvel indított vizsgálatot, majd gyorsan arra jutott, hogy az illegális területfoglalásért egy alacsonyabb beosztású munkatárs a felelős.

A piros vonal a kerítés hozzávetőleges helyét, a zöld az ingatlannyilvántartásban levő telekhatárokat jelöli. A képre kattintva nagyobb méretben is megnézhetők a telekhatárok. A Google Earthben megtekinthető telekkoordinátákat tartalmazó fájl (kmz) innen tölthető le. (Forrás: Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatala, Google Earth)
A piros vonal a kerítés hozzávetőleges helyét, a zöld az ingatlannyilvántartásban levő telekhatárokat jelöli. A képre kattintva nagyobb méretben is megnézhetők a telekhatárok. A Google Earthben megtekinthető telekkoordinátákat tartalmazó fájl (kmz) innen tölthető le. (Forrás: Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatala, Google Earth)

A villát közben bontásra ítélték.

A második kerület a munkatárs fegyelmi elbocsátásával zárta, de az Index már korábban úgy értesült, hogy az engedélyezési folyamat tényleges irányítói valójában egy bűnbakra kenték a felelősséget. Az irodavezetőt csak három évvel azután kezdték vizsgálni, hogy az Index számos bizonyítékkal állt elő, amelyek valószínűsítették az ő érintettségét.

Börtönt kérnek rájuk

Az ügyészség felelősnek tartja az építtető Csipak Pétert, továbbá az építészeti-műszaki tervek elkészítőjét, a műszaki ellenőrt, a műszaki vezetőt és az építésügyi hatóság irodavezetőjét. Ez alapján az első négy vádlott az ügyészség szerint természetkárosítás bűntettét követte el, míg a hatóság embere hivatali visszaélésben bűnös, de mind az öt emberre egységesen börtönben végrehajtandó szabadságvesztést kiszabását indítványozta az ügyészség.