János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönbe küldené Csipak Pétert az ügyészség

2015.01.09. 17:49

Börtönt kértek Csipak Péterre, és budai villájának építőire, továbbá az engedélyeket megadó önkormányzati irodavezetőre, írja a Hvg.hu az ügyészségi iratokra hivatkozva. A Fővárosi Törvényszék tavaly év végén kezdte meg az eset tárgyalását, amelyet pénteken az ügyészség szakértőjének meghallgatásával folytattak.

Csipak Péter
Csipak Péter
Fotó: Huszti István

A vádlottak állítják, hogy törvénytelen a vád, amelyet szerintük a pénteken elhangzott szakértői vélemény is alátámaszt. Mivel a szakértő azt nem vizsgálta, hogy milyen mértékű a természetkárosítás, ezért a bíróság egy újabbat rendelt ki.

A Belvárosban sikeres volt, az erdőben bukott el

Csipak Péter ügyét az Index tárta fel négy éve. Cikkeinkből kiderült, hogy a Belváros vezetésével közeli kapcsolatot ápoló, a Fashion street tulajdonosaként ismert Csipak mindenfajta engedély nélkül elfoglaltas a budai erdő egy részét, és oda építette villája egyik szárnyát.

A telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

A jogszerűtlen állapot legalizálására Csipak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kért az építésügyi hatóságtól, de az épületet és a mélygarázst a hozzá vezető úttal együtt húsz méterrel eltolva tüntette fel. Ez egy helyszíni ellenőrzés során ugyan kiderült és a hatóság embere azonnal le is állíttatta a munkákat. Az építésügyi hatóság irodavezetője (az eljárás ötödrendű vádlottja), Nagy Péter azonban az eljáró munktársat felülbírálva megadatta az engedélyt.A fennmaradási és továbbépítési engedély megadása az ügyészség meglátása alapján jogszabálysértő módon történt.

A történet itt még mindig nem állt meg, Csipak Péter az építkezést saját elképzelései szerint folytatta tovább. Így amikor az építéshatósági ügyintéző újabb ellenőrzést tartott, ismét le kellett állíttatnia a munkát.A társaság megint csak az ötödrendű vádlott közreműködésével kapta meg az ideiglenes használatba vételi engedély 2010 decemberében.

A II. kerület védte Csipakot, amíg tudta

Érdekesség, hogy a második kerület nyomozásunk alatt, és első cikkeink megjelenése után is állította, hogy az ügy teljesen szabályosan zajlott. A kerületi jegyző csak a botrány kirobbanása után egy évvel indított vizsgálatot, majd gyorsan arra jutott, hogy az illegális területfoglalásért egy alacsonyabb beosztású munkatárs a felelős.

A piros vonal a kerítés hozzávetőleges helyét, a zöld az ingatlannyilvántartásban levő telekhatárokat jelöli. A képre kattintva nagyobb méretben is megnézhetők a telekhatárok. A Google Earthben megtekinthető telekkoordinátákat tartalmazó fájl (kmz) innen tölthető le. (Forrás: Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatala, Google Earth)
A piros vonal a kerítés hozzávetőleges helyét, a zöld az ingatlannyilvántartásban levő telekhatárokat jelöli. A képre kattintva nagyobb méretben is megnézhetők a telekhatárok. A Google Earthben megtekinthető telekkoordinátákat tartalmazó fájl (kmz) innen tölthető le. (Forrás: Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatala, Google Earth)

A villát közben bontásra ítélték.

A második kerület a munkatárs fegyelmi elbocsátásával zárta, de az Index már korábban úgy értesült, hogy az engedélyezési folyamat tényleges irányítói valójában egy bűnbakra kenték a felelősséget. Az irodavezetőt csak három évvel azután kezdték vizsgálni, hogy az Index számos bizonyítékkal állt elő, amelyek valószínűsítették az ő érintettségét.

Börtönt kérnek rájuk

Az ügyészség felelősnek tartja az építtető Csipak Pétert, továbbá az építészeti-műszaki tervek elkészítőjét, a műszaki ellenőrt, a műszaki vezetőt és az építésügyi hatóság irodavezetőjét. Ez alapján az első négy vádlott az ügyészség szerint természetkárosítás bűntettét követte el, míg a hatóság embere hivatali visszaélésben bűnös, de mind az öt emberre egységesen börtönben végrehajtandó szabadságvesztést kiszabását indítványozta az ügyészség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!