LMP: Le kellene foglalni az ajánlóíveket

2015.01.09. 15:15

Az LMP arra kéri a legfőbb ügyészt: foglalja le az önkormányzati választási ajánlóíveket a budapesti VI. kerületben, még azok hétfőn esedékes megsemmisítése előtt.

A párt közleményt adott ki, amelyben azt írják: elfogadhatatlan lenne, ha a választási eljárási törvénynek megfelelően megsemmisítenék az ajánlóíveket, miközben választási csalás gyanúja miatt jelenleg is nyomozás folyik, így azok bizonyítéknak tekinthetőek.

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András ezért levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez.

A közlemény emlékeztetett: Terézvárosban szeptemberben tettek feljelentést, miután több száz olyan ajánlást találtak a Fidesz és a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja által leadott íveken, ahol az adatok egyeztek, de azokat a gyanú szerint nem ugyanaz a személy írta alá.

Az ügyben a választási eljárás rendjének megsértése miatt eljárás indult, ám Schiffer szerint nyugtalanító módon „nyomozati cselekmény azóta nem történt, a rendőrség még a bizonyítékul szolgáló íveket sem foglalta le” – idézi a közleményt az MTI.

Az LMP szerint az ügy felderítéséhez alkotmányos indokok is fűződnek: ha ugyanis az esetet nem vizsgálják ki megnyugtatóan, az az egész választási eljárás tisztaságába vetett hitet ingathatja meg. Azt üzeni ugyanis, hogy következmények nélkül lehet megsérteni a szabályokat.

UPDATE: Az ORFK időközben megküldte válaszát a korábban elküldött kérdéseinkre:

Az ügyben az eljárás lefolytatásához szükséges

bizonyítási eszközök lefoglalása megtörtént.