Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Párizsi terror: a Jobbik halálbüntetéssel és a bevándorlók távoltartásával reagált

2015.01.09. 12:09 Módosítva: 2015-01-09 12:59:46

A Jobbik egy a parlamenti frakciókból álló terrorellenes szakpolitikai egyeztető fórum azonnali összehívását javasolja, amelyen a magyar katonák ázsiai hadszínterekről történő hazahívását, a halálbüntetés visszaállítását, valamint a bevándorlással szembeni záró toleranciát javasolnák - írja az MTI Vona Gábor pártelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

A Jobbik elnöke szerint szerdán új időszámítás kezdődött, a terrorizmus ugyanis "bevándorolt Európába". Szerinte a párizsi "barbár és aljas" terrorcselekmény nem egyszeri esemény volt, hanem egy tendenciának a kezdete, amely idővel Magyarországra is elérhet. Vona úgy vélte, Európa eddig homokba dugta a fejét, de mostantól be kell látnia, nem bír el több bevándorlót.

Ki kell tenni a megtelt táblát Európa határainál

- mondta Vona,  aki szerint Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában elhangzott "üres és hiteltelen" szavai nem jelentenek megoldást a problémára.

Ehelyett a terrorizmussal szembeni válaszlépések részletes kidolgozására van szükség, amelyet szerinte egy a parlamenti frakciók szakértőiből álló fórum tehetne meg. A Jobbik ugyanis úgy gondolja, az egész társadalom biztonsága érdekében fontos a pártok egyezségre jutása. Vona Gábor szerint amennyiben létrejön ez a fórum, pártja azon elsőként arra tesz javaslatot, hogy a magyar katonákat hívják haza az ázsiai hadszínterekről, amelyeken szerintük jelenleg elsősorban amerikai érdekeket szolgálnak.

A Jobbik kezdeményezné továbbá, hogy - a kiskorúak és idősek ellen elkövetett bűncselekmények elkövetői mellett - a terroristákkal szemben is állítsák vissza a halálbüntetés lehetőségét. Vona egy kérdésre elmondta, hogy ez a szigorítás nem jelentene elrettentő erőt például az öngyilkos merénylőkkel szemben, de szerintük meg kellene vitatni a lehetőségét.

Vona szerint Magyarországnak zéró toleranciát kell hirdetnie a bevándorlással szemben, ami már most egyre nehezebb helyzetet jelent az ország déli határvidékén. Vona Gábor elképzelhetőnek nevezte, hogy Nyugat-Európa a szerdán történtek hatására keletebbre tereli a "bevándorlás nyomását", Magyarországnak pedig szerinte erre időben fel kell készülnie.

A Jobbik vezetője ezek mellett fontosnak tartja tisztázni azt is, hogy Európa a terrorizmussal és nem az iszlám vallással, illetve kultúrával áll szemben.