Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Abszurd: termékdíjas lett a napelem is

000 DV975397
2015.01.10. 23:10 Módosítva: 2015-01-10 23:14:35

Egy törvénymódosítás ettől az évtől környezetvédelmi termékdíjat ró a napelemekre is, írja a 444.hu . A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség honlapján megjelent közlemény szerint január elsejétől minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni. Ez mintegy 2000-2500 forintos modul áremelést jelent.

A törvény a napelemeket a “Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta, míg például az akkumulátorokat csak a II. kategóriába, a “szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták, amelyikben csak 57 Ft/kg a termékdíj.

A szövetség közlése szerint a napelemek átlagélettartama 35-40 év, és teljes egészében újrahasznosíthatók, hiszen a keretük szilíciumból, azaz a föld ötödik leggyakoribb eleméből és alumíniumból van. A napelemek működésük során csökkentik szén-dioxid kibocsájtást, hiszen megújuló energiából, a nap energiájából állítják elő a villamosenergiát, kiváltva ezzel a hagyományos fosszilis és atomáramot, tehát semmiképpen sem nevezhetők környezetszennyezőnek.

A szövetség szerint az új termékdíjnak és a kiemelkedő ÁFA kulcsnak köszönhetően a határon túli vállalkozások kerülnek helyzeti előnybe, hiszen a termékdíj csak a forgalomba hozót terheli, az ÁFA meg minden környező országban jelentősen alacsonyabb.