Több százmilliós ügyeskedés a Belvárosban

2015.01.10. 15:10 Módosítva: 2015.01.15. 13:16

Újabb furcsa ingatlanügyletre derült fény, a történetet az LMP belvárosi blogján olvashatjuk, a sztori röviden: egy évekig a CBA által bérelt ingatlant, a bérlőnek járó kedvezménnyel, áron alul, 51 millió forintért vett meg egy vélhetően erre alakult cég, az ingatlant pedig most, felújítás után 430 millióért árulják.

A Sas utca 17. szám alatti, 310 négyzetméteres üzlethelyiséget a CBA bérelte 2007 től, pontosabban a Lázár és Társai Kft., írja a blog. A képviselőtestület 2011 december 8-án dönt úgy, hogy az ingatlan kijelöli elidegenítésre, azaz eladhatóvá teszi. Az elővásárlásra értelemszerűen a Lázár és Fia kft, (azóta CBA L. és F. kft) jogosult. Az értékbecslés az ingatlan értékét 73.642.600 ft-ban határozta meg, így, mivel a bérlőnek egy Belvárosi rendelet alapján 30%-os kedvezmény jár, a vételár 51.549.820 forint lett.

Az ingatlannyilvántartásba azonban már nem a Lázár és Fia Kft. került bejegyzésre, hanem egy Sas utca 17 Kft. nevű cég, amelyet a cégnyilvántartás szerint egy héttel azelőtt alapítottak, hogy az önkormányzat kijelölte volna az ingatlant eladásra. Így aztán a bérlőnek adott kedvezménnyel ez a cég lett az ingatlan tulajdonosa, 2012 áprilisában őket jegyzik be tulajdonosként.

sas
Fotó: Google Maps

A blog szerint a két helyrajzi számon szereplő ingatlanokra a megszerzést követően azonnal 2 x 40 millió forint jelzálogot jegyeztek be, ami azt jelenti, hogy a bank már akkor − 2012. 07. 03-án − jóval többre értékelte az ingatlant, „hiszen a még az önkormányzat által becsült forgalmi értéknél is több jelzáloghitelt adott az ingatlanra".

Most 2014-ben pedig ugyanez az ingatlan, már borbárrá alakítva megjelent a piacon. (A hirdetés ezen a linken érhető el.) A vételár pedig 1,39 millió Euró, azaz megközelítőleg 430 millió forint.

A blog megtudta, hogy az étterem 110 millió forintot költött a felújításra, ezért úgy számol, hogy ha ezt az összeget levonjuk, és számolunk 100 milliós alkuval, még akkor is négyszerese a piaci értéke az ingatlannak, ahhoz képest, amennyiért az önkormányzat eladta. Ráadásul a CBA-n keresztül egy olyan cég vehette meg kedvezményesen, aki korábban nem bérelte az üzlethelyiséget.

Az V. kerület reakciója:

Hétvége lévén, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokhoz teljes egészében csak a hétfői napon férünk hozzá, ezért a kérdéseiben szereplő adatokat csak részben tudjuk megerősíteni. Eddig az volt a probléma, hogy valaki túl rövid ideig bérelte az adott üzlethelyiséget, jelen esetben az, hogy valaki hosszú évekig volt bérlője a Sas utca 17. szám alatti ingatlannak.A vásárlásra jogosult cég ugyanis 1995 óta, tehát tizenhat évig volt bérlője a helyiségnek. Ezalatt az időszak alatt, miközben fizette a bérleti díjat, sok millió forintot fordított a helyiségre, amit az értékbecslőnek az ár kialakítása során figyelembe kellett vennie.

Nem önkormányzati rendelet, hanem a Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései alapján (Ptk. 373.§ (4). bek.) a bérlő más személyt vagy céget is kijelölhet a vételi jog jogosultjának az elidegenítésnél, átruházhatja az elővásárlási jogot az azzal járó kedvezményekkel és kötelezettségekkel együtt.

Ptk. 373.§ (4). pontos szövege így hangzik: „Az elővásárlási jog átruházása – ha törvény eltérően nem rendelkezik – semmis, gazdálkodó szervezet azonban kijelölheti azt a személyt, aki e jog gyakorlására jogosult.” A bérlő tehát élt törvényes jogaival. Ez egy olyan törvényes jog, amit egyetlen bérlőtől sem lehet megtagadni, ha Belváros-Lipótváros Önkormányzata így tett volna, úgy törvénytelenül járt volna el.

Azóta nem tudhatjuk, hogy milyen felújításokat hajtottak végre az ingatlanon, egy azonban biztos: a helyiség egy bevezetett, nagy forgalmú étteremmé vált. Amikor egy éttermet értékesítenek, nem csak az ingatlan értéke számít, az árat nagy mértékben befolyásolhatja, ha az étterem sikeresen működik Egyáltalán nem ritka, hogy egy jól bevezetett, sikeres étterem ára akár 100 százalékkal magasabb, mint az ingatlan értéke a forgalom miatt.

A CBA szerint törvényes volt az eladás

A CBA szerint teljes mértékben törvényesen zajlott az ingatlan megvásárlása. Az üzletlánc kommunikációs igazgatója, Fodor Attila az Indexnek elmondta, hogy a Sas utcában évekig működtettek egy üzletet, de mivel gyenge volt a forgalom, bezárták. 2011-ben az önkormányzat jelezte, hogy eladásra jelölik ki a helyiséget, és felajánlották a bérlő, a Lázár és fiai Kft. számára. Közben bejelentkezett egy érdeklődő, ezért úgy döntöttek, hogy élnek elővásárlási jogukkal, de a vásárlás jogát átadják a másik cégnek. Fodor hangsúlyozta, csupán ennyi volt a CBA szerepe, a vásárlás átengedésére pedig törvényes lehetőségük volt.