Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

20-szoros áron értékesíti Simicska cége az V. kerületi reklámfelületeket

2015.01.11. 11:38

Juhász Péter, az Együtt politikusa egy Facebook-posztban hasonlította össze, hogy az V. kerületi hirdetőoszlopokból mennyi bevétele származik a kerületnek, és mennyi Simicska Lajos cégének, a Mahir-nak.

Ez alapján a kerület a Mahirtól:

  • „normál esetben havi 8000.- forint, ha kiemelt helyen van, akkor 17.000.-, ha meg is van világítva, akkor 21.000.-" − bevételre tesz szert, 

míg Simicska Lajos cége ugyenezeket a felületeket ennyiért adja tovább:

  • „ha valaki egyben kiveszi az egész oszlopot, akkor átlagosan havi 200.000.- forintért, de ha kivilágított, és kiemelt helyen van, akkor 370.000-ért".

Ez nagyságrendileg egy 20-szoros szorzó, írja Juhász, és hozzáteszi, „rendkívül érdekes adat, hogy ebben a kerületben, ahol nem csak a budapestiek nagy része halad át naponta, de a turisztikai szempontból is kihagyhatatlan célállomás, a teljes közterületi reklámból befolyó bevétel mindössze 11 millió forint egy évben. Ebben az összegben már benne van a házak felújításánál kirakott hálóktól a megállítótáblákig minden más köztéri reklámfelület kiadása is, nem csak a MAHIR oszlopok".

Egy tíz évvel ezelőtti cikkünkben írtuk: „Tíz évre, indoklás nélkül hosszabbította meg a Fidesz-közeli Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter hirdetőoszlopainak közterület-használati jogát az V. kerületi önkormányzat jobboldali többségű testülete, holott - a kerület nagyobb nyeresége érdekében - meg is pályáztathatta volna. A döntést a közigazgatási hivatal még vizsgálhatja". Olvassa el!

A Belváros-Lipótváros Önkormányzatának reakciója:

Budapesten minden kerület hasonló feltételekkel adja bérbe a hirdetőoszlopok helyét, hiszen az oszlopokat a MAHIR építette és tartja karban. Az oszlopok helyéért lehet közterület használati díjat kérni. Ezen díjak kivetésének módját és mértékét ( a -tól -ig határokat) a fővárosi keretrendelet szabályozza. Egész Budapesten a belvárosi díjak a legmagasabbak. Erről Juhász Péternek fogalma sincsen, mert egyáltalán nem ismeri az önkormányzatok működését szabályozó jogszabályokat.