Vilhelmina
10 °C
21 °C

Reklámtáblát tépett le, fát döntött ki a vihar éjszaka Budapesten

2015.01.11. 10:22

Kilenc helyszínre vonultak ki a fővárosi katasztrófavédelem tűzoltói Budapesten a tegnap éjszakai és ma hajnali viharos szél miatt, mondta el lapunknak Kisdi Máté a katasztrófavédelem szóvivője. Ezekből a katasztrófavédelem honlapjára is felkerült néhány:

  • a Hungária körúton egy harminc négyzetméteres reklámtáblát tépett le a szél, amely veszélyeztette a felüljáró alatt elhaladó gépjárműforgalmat,
  • a Belvárosban, az V. kerületben egy második emeleti lakás ablakára kifüggesztett fényfüzért szakított le a vihar,
  • a XX. kerületi Köteles utcánál egy elhagyott épület kerítését döntötte ki a szél negyven négyzetméteren,
  • a XI. kerületben pedig egy tíz méteres fa dőlt személyautóra és kerítésre.

Személyi sérülés sehol nem történt.

Lengyelország nem úszta meg ennyivel

Több mint 200 ezer háztartás maradt áram nélkül, akadozik a közlekedés, miután Lengyelország felett orkánerejű szél tombolt a szombatról vasárnapra virradó éjjel, írja az MTI.

Az országon 130 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel átsöprő vihar mintegy 150 ház tetejét rongálta meg, fák ezreit döntötte ki. Tizenkét ember megsérült, köztük két tűzoltó. A TVN24 hírtelevízió úgy értesült, hogy a tűzoltókat a szél miatt eddig mintegy 5 ezer esethez riasztották.

A vihar jelenleg is tombol, a helyzet a közép-lengyelországi lodzi, a fővárost is magában foglaló mazóviai, valamint a Balti-tenger partjára is kiterjedő, varmia-mazúriai és pomerániai vajdaságokban a legsúlyosabb.

A Balti-tenger lengyelországi partjainál a Beaufort skála szerinti 10-es szélerősséget mértek. Emiatt szünetel a Swinoujscie kikötőjéből Skandináviába induló kompok forgalma. Szombat este több vonat is jelentős, több száz perces késésekkel közlekedett a sínekre dőlt fák, ágak miatt.