Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Árad a Duna, a Rába és a Lajta

2015.01.12. 19:55

Az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén többfelé mértek 15-20 mm-t elérő, vagy azt meghaladó csapadékot, de a legtöbb helyen 10-15 mm alatti mennyiségek jellemzők - írja az Időkép.hu. A Lajta felső szakaszának térségében jellemzően 7-8 mm-t mértek.

Győrben lezárták a rakpartot

Győrben hétfő este 6 órától lezárták a rakpartot, a Kossuth hídon engedéllyel engedik át a forgalmat Káptalandomb felé - közölte a rendőrség (térkép itt). Előre láthatólag 3-4 napig lesz zárva a Móricz Zsigmond alsó rakpart része. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a parkolókat mielőbb hagyják el.

A Duna Nagybajcsnál vasárnap reggel óta folyamatosan árad. A tetőzésre hétfő délután, illetve este számítanak, a másodfokú készültség szintjét, vagyis 540 centimétert megközelítő vagy rövid időre kismértékben meghaladó vízszinttel. Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú készültség szintjét meghaladó tetőzés várható.

A Rába tetőzését 430-450 centiméteren várják kedd reggel, illetve délelőtt, a víz Győrben elérheti a rakpart szintjét.

A Mosoni-Dunán Bácsánál az elsőfokú készültségi szintet megközelítő tetőzés várható kedd reggel.

A Lajta vízszintje vasárnap este Mosonmagyaróvárnál 160 centiméter volt, elérte az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét. A folyó hétfő reggel 176 centiméteren állt. Az árhullám tetőzésekor rövid időre elérheti a másodfokú készültség szintjét, amely 200 centiméter.

Vasárnap reggel 6 óra óta a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a homok-sarródi, a győrsövényházi, a börcsi, a tárnokréti és a lesvári szivattyútelepek éjjel-nappal működnek. A belvízzel elöntött terület nagysága összesen 7645 hektár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!