Natália
1 °C
7 °C

Meghosszabbították Simon Gábor házi őrizetét

2015.01.12. 15:47

További két hónappal, március 12-éig meghosszabbította a százmillió forintos költségvetési csalással gyanúsított Simon Gábor volt szocialista képviselő házi őrizetét a bíróság hétfőn.

A végzés indoklása szerint az ügyészi indítvány megalapozott, a bűncselekmények elkövetésének gyanúja továbbra is fennáll, tényállásuk és minősítésük nem változott. A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű felderítéséhez számos további nyomozati cselekményre van szükség. A végzés szerint a bűncselekmények tárgyi súlya és a büntetési tétele is indokolja a kényszerintézkedés fenntartását - olvasható a Budai Központi Kerületi Bíróság közleményében.

A bíróság szerint "továbbra is megalapozottan feltehető, hogy S. Gábor gyanúsított eljárási cselekményeken való részvétele szabadlábra bocsátása esetén nem lenne biztosítható. A bíróság szerint a szökés és elrejtőzés veszélye a gyanúsított kedvező személyi körülményei ellenére fennállnak."

Simon Gáborról, az MSZP volt elnökhelyetteséről tavaly február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, és azt nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak.

A Központi Nyomozó Főügyészség 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja a volt képviselőt.

Az MSZP volt elnökhelyettesét 2014. március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később azonban a házi őrizetét rendelte el. A kényszerintézkedés szabályainak megtartását a gyanúsított mozgását nyomon követő technikai eszközzel köteles ellenőrizni a rendőrség.

A bíróság szeptember 10-én rendelte el a Simon Gábor bécsi bankszámláján lévő vagyon zár alá vételét, ez november 17-én, a másodfokú bíróság döntése értelmében emelkedett jogerőre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?