3 hónap alatt 1 millió ember pártolt el a Fidesztől

2015.01.13. 11:08 Módosítva: 2015.01.13. 11:36

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint azután, hogy október és december között 10 százalékkal csökkent a Fidesz tábora, az utóbbi egy hónapban sem sikerült megállítani a tendenciát: most újabb 2 százalékkal csökkent a támogatóik száma, jelenleg 23 százalékon állnak a teljes népességen belül.

A cég szerint ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az elmúlt negyedévben 1 millió embert pártolt el a kormánypárttól, aminek jelenleg 1,8-1,9 milliós bázisa van. A biztos pártválasztók körében is csökkent a Fidesz támogatottsága, 45-ről 44 százalékra.

Ugyanakkor a Fidesztől eltávolódókat nem a baloldalnak sikerült megnyernie; amint az Ipsos közleményében írja,

a Jobbiknak 2 százalékponttal több szavazója lett az elmúlt hónapokban, tehát nagyjából 150 ezer szavazó vándorolhatott át hozzájuk a Fidesztől.

Teljes népességben a Jobbik 14, az MSZP 11, az LMP és a DK 3-3, az Együtt és a PM 1-1 százalékon áll. A bizonytalanok tábora viszont bővült, most

41 százalék, azaz 3,3 millió választó nem tudja, hogy kire voksolna.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz után a Jobbik következik 24 százalékkal, amit az MSZP követ 19, az LMP 6, a DK 3, majd az Együtt és a PM 1-1 százalékkal.

A munkanélkülieknél és a szakmunkásoknál már a Jobbik vezet

Az már decemberben kiderült, hogy van olyan társadalmi réteg, ahol a Jobbik profitált a kormánypárt népszerűségének megrogyásából; akkor a munkanélküliek csoportjában már számszerűen azonos volt a támogatóik aránya, 21-21 százalék. Most, egy hónappal később azonban már túl is szárnyalták a Fideszt ebben a társadalmi csoportban, méghozzá 22-18 százalékos arányban.

További erősödés tapasztalható azonban további két rétegben, a szakmunkásoknál 23-18 százalék az arány a Jobbik javára, a 30 év alattiaknál 22-20 százalék a Fidesz javára.

Különösen aggasztó lehet, hogy 1,3 millióan vannak azok a választók, akik április 6-án még szavaztak, azóta viszont passzívak lettek. Mint az Ipsos írja, ők annyira eltávolodtak a politikai szereplőitől, hogy szinte megmozdíthatatlannak tűnnek. Még akkor sem mennének el szavazni, ha most lenne egy választás, annak ellenére sem, hogy 95 százalékuk úgy gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban.

A kormányközeli Nézőpont öt nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra legfrissebb kutatását, ami szerint decemberben 3 százalékkal esett a Fidesz támogatottsága, így a teljes népesség körében 26 százalék támogatja a Fidesz-KDNP-t, ami három százalékos csökkenést jelent a novemberben mérthez képest. A második helyen magabiztosan áll a Jobbik a novemberi 14 után most 17 százalékkal, a szélsőjobboldalt követik a baloldali pártok: az MSZP 7, a DK és az LMP 5-5, az Együtt 2 százalékon áll. Az Együttről leváló Párbeszéd Magyarország támogatottsága alig volt mérhető.  • Tippek
  • Bankszámla