Alaposan megjáratta nyelvtanárait a Ring

2015.01.13. 16:39

Több hónapos késés után is csak a szerződésben megállapított pénz 70 százalékát adta oda a Ring nyelviskola azoknak a tanároknak, akik a 12 milliárd forintos keretből megszervezett TÁMOP 2.1.2 programjában oktattak – írta meg a Hvg.hu.

A Ringgel kapcsolatban a nyelvoktatási ágazatot ismerők szerint nem először merül fel, hogy a vele szerződő tanárok nehezen jutnak a pénzükhöz.

„Nem annyira nyelviskolaként, mint inkább tanárközvetítő ügynökségként működtek” – jellemezte a Ring működését Rozgonyi Zoltán. A Nyelvtudásért Egyesület vezetője szerint élő kapcsolat nem volt a Ring és az általa indított csoportok között. A szerződéses tanárok önállóan működtek, csak a pénzügyeket kezelte.

A Ring korábban tagja volt a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE), addig, amíg a szervezet nem állított fel minősítési eljárást a tagság megtartásához. A Ringnek akkor „esélye sem volt alapvető szervezési oktminőségi elvárásnak eleget tenni” – mondta Rozgonyi, megjegyezve, hogy a Ring amely most is kilóg a négymilliárd forintos keretből működő Diplomamentő programból. 

Rozgonyi szerint a TÁMOP 2.1.2-nél nem működtek szakmai szűrők, míg a Diplomamentőnél már inkább, így ebben az esetben már többségben vannak a valóban szakmai múlttal rendelkező, megfelelő nyelviskolák.

Bár a Ring kétes hírneve ismert volt, Rozgonyi szerint érthető, hogy a tanárok nem utasíthatták vissza a megbízást: intézményesen felnőttképzésben a nyelvoktatás ma lényegében csak a TÁMOP és a Diplomamentő keretében működik, hiszen az ingyenes programoknak nagy a vonzerejük. Azon kívül csoportos, nyelviskolai képzés szinte nincsen, így a tanárok rákényszerülnek a felkínált szerződés elfogadására.

A megbízó mossa kezeit

Az állami nyelvi képzésért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal a Hvg-nek adott válaszában közölte, nem tud beavatkozni a Ring és szerződött tanárainak vitájába. Az állami programba beválasztott szereplőkre így nem tud hatni, ezért csak azt javasolták az érintetteknek, hogy menjenek mielőbb bíróságra, ha nézeteltérésük támadt a kifizetésnél.

A TÁMOP 2.1.2-ben résztvevő képzők 12-16 ezer forintot szedhettek be csoportonként, a Ring szerződésben 2200-2500 forintos óradíjat ígért tanárainak. Ebből most 1500-1700 forintot fizetett ki azoknak, akik elálltak a további követelésektől. A beszámolók szerint a Ring saját felszámolására hivatkozva bírta rá az érintetteket, hogy fogadják el az alacsonyabb díjazást.

Kérdés azonban, hogy ha felszámolás alatt áll a Ring, miként kerülhetett be a Diplomamentő programba, amelyben csak néhány tucat képző kapott lehetőséget.