A kormányellenes tüntetések szervezői szerint nem kell adózniuk

2015.01.13. 13:31 Módosítva: 2015.01.13. 18:01

Tényi István, V. kerületi fideszes politikus szerint vizsgálni kell a kormányellenes tüntetők pénzügyeit, mivel szerinte azok nem tudnak rendesen elszámolni a pénzzel. Több pénzt gyűjtöttek, mint amennyibe a szervezés, és lebonyolítás került, a maradék pénz sorsa viszont szerinte nem világos, írja a vs.hu., ezért Tényi ismeretlen tettes ellen bejelentést tett az V. kerületi ügyészségen.

A politikus számításai szerint a szervezőknek az október 26-i internetadó elleni, és a november 17-i, adóhivatal előtti tüntetés után több mint egymillió forint adóköteles jövedelmük keletkezett. Minden bizonnyal összeadta a tüntetéseket szervező Facebook-csoportokban megjelentetett adatokat. Az azonban „valószínűleg elkerülte a figyelmét, hogy az internetadó elleni tüntetésről megmaradt pénzt - a Facebookon közzétett tájékoztatás szerint - ügyvédi letétbe helyezték, arra az esetre, ha a kormány újra elővenné az adó tervét" - írja a vs.hu.

A lap birtokába került másik bejelentésben pedig a január 2-i, Operaház előtti tüntetés szervezőiről ír, miszerint a MostMi Nonprofit Kft. 374 ezer forinttal több adományt szedett össze, mint amennyit költött:

Nem lehet tudni kik, mikor, kiknek pontosan mennyi összeget mire, milyen célra adtak át

− teszi fel a kérdést Tényi. Tényi egyébként is nagy feljelentő hírében áll, ő volt az, aki a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait kezelő Ökotárs Alapítványt is feljelentette.

Jótékony célú adománynak tekintik

Vágó Gábor, az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport egyik alapítója közzétette annak, a két tüntetésnek a költségvetését, amelyet ők szerveztek. A november 9-ei és december 4-ei tüntetések 984 ezer forintba kerültek, a csoport 603 ezer forintot kapott a résztvevők adományaiból. A korábbi tüntetésekről maradt 540 ezer forintból pótolták a fennmaradó összeget, így most 170 ezer forintjuk maradt, a Facebookon szavaztatják majd meg, mire költsék, mondta Vágó a vs.hu-nak. 

A korábbi LMP-s politikus azt mondta, hogy több szakértő szerint a tüntetéseken összejött pénz jótékony célú adománynak tekinthető, ezért nem illetékköteles. A január 2-ai tüntetést szervező MostMI! csoport is közzétett már egy elszámolást, de azt mondják, még nem érkezett meg minden számra. A megmaradt pénzt pedig  az Angela Merkel látogatására szervezett megmozdulásra költik.