LMP: Lázár és Balog is felelős lehet az Öveges-program visszaéléseiért

2015.01.13. 11:55 Módosítva: 2015.01.13. 13:49

Az LMP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere egyaránt felelős lehet az Öveges-programmal kapcsolatos súlyos visszaélésekért – mondta Hadházy Ákos, az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője keddi sajtótájékoztatóján. 

Hadházy kifogásolta, hogy bár a Miniszterelnökség ellenőrzési főosztálya súlyos szabálytalanságokat tárt fel a mintegy 17 milliárd forintos, főleg kémiai laboratóriumok kialakítását vagy munkafüzetek készítését célzó oktatási program megvalósításában, felelősöket mégsem nevezett meg, és a vizsgálatokba nem vonta be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt. Az LMP szerint a 17 milliárd forint mintegy 70 százalékának vitatható a jogszerű felhasználása.

Ahogy azt az Index elsőként megírta, az Öveges program visszaéléseit először Hadházy Ákos LMP-s politikus tárta fel. A korábbi fideszes önkormányzati képviselőnek az szúrt szemet, hogy Szekszárdon 155 millió forintot szántak ugyan a egyik gimnázium természettudományos laborjának kialakítására, de a valós beruházás csak 45 millió forintba került. A kutakodás során jött rá, hogy a teljes keret nem is 155, hanem a kétszerese, 314 millió forint volt. Majd szépen lassan kiderült, hogy más városokban is hasonló történt.

A 14 milliárdos Öveges-programból 44 vidéki és 8 fővárosi iskola kapott támogatást természettudományos tantermek kialakítására. Egy-egy város 200-300 millió forintot kapott, de ebből legfeljebb 40 milliót használtak a teremrekonstrukcióra. Emellett viszont volt hely, ahol tanulmányokra 11 millió, projektmenedzsmentre 14 millió, a nyilvánosság biztosítására 15 millió forintot számoltak el. Ezenkívül nem kis összeget, 16 millió forintot fizettek ki egy olyan szoftverre, amely a felújított 30-35 fős tanterem foglaltságát tartja nyilván. És ezek a kiadások minden egyes tanterem esetében megismétlődtek.

Hadházy, aki az önkormányzatok felelősségét is felvetette, választ vár arra: ki vonható felelősségre az ügyért? Továbbá, hogy visszaveszik-e forrásokat, mert, mint mondta, ha ezt nem a kormányzat teszi meg, hanem az unió, akkor a forrás elvész.

Ahogy azt december közepén mi is megírtuk, az Öveges-program miatt nemcsak az LMP, hanem az Emmi is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az V. kerületi kapitányságon, az uniós forrásokkal való visszaélések bűncselekményének gyanújával.

Frissítés: Csepreghy Nándor európai uniós fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár az LMP sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta, hogy az Öveges-program ügye nem új, hiszen éppen a Miniszterelnökség indított vizsgálatot tavaly nyáron a programban tapasztalt visszaélések gyanújának felderítésére, a vizsgálat befejeztével pedig maga a Miniszterelnökség utasította az érintett tárcát, hogy tegyen büntetőfeljelentést. Mint mondta, a Miniszterelnökségnek más ügyekhez hasonlóan ebben az esetben sincs lehetősége és szándéka sem a nyomozásba való beavatkozásra.