Öt év alatt 50 százalékkal nő a rendvédelmi dolgozók fizetése

2015.01.13. 19:58

A 64 ezres hivatásos állományt érintő illetményfejlesztést is tartalmazza a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló, a Belügyminisztérium (BM) által előkészített törvénytervezet, amit a tárca előzetes szakmai véleményezésre bocsátott - közölte az MTI.

A BM a közleményében azt írta: a kormány döntésének megfelelően megkezdődött a rendvédelmi szervek hivatásos állománya szolgálati viszonyáról szóló törvény tervezetének előzetes szakmai véleményezése. A tervezetet a szakmai szerveknek és az érintett szakszervezeteknek küldték meg. A törvénytervezet a szakmai és a közigazgatási egyeztetések után kerül a kormány elé.

A rendvédelmi szervek hivatásos állományú dolgozóinak jogállását rendező új szabályozás megalkotásával július elsejével megkezdődik az e területeken foglalkoztatottak többlépcsős bérfejlesztése is.

Az életpályamodell alapján a hivatásos állomány mintegy 64 ezer tagja idén július elsejével átlagosan 30, majd 2016. január elsejétől - évente átlagosan 5-5 százalékos - összesen 50 százalékos - bérfejlesztésben részesül 2019. január 1-jéig.

Az új illetményrendszer további célja, hogy a jelenlegi bonyolult pótlékrendszert átláthatóbb rendszer váltsa fel. Ennek megfelelően az illetmény beosztási illetményből, szolgálati időpótlékból és hivatásos pótlékból áll majd. A teljesítményt az egyén és a szervezet teljesítményértékelésének eredményét figyelembe véve teljesítményjuttatás formájában ismerik majd el.

A tervezet értelmében az új törvény bevezetésével megtörténik a hivatásos állomány tagjainak végleges besorolása. Az új besorolással és szükség szerint további, egyéni korrekciós intézkedéssel valamennyi állománytag részére biztosított lesz az átlagosan 30 százalékos illetményemelkedés - írták.