Árpád
-2 °C
4 °C

Palkovics: Több diplomásra van szükség, nem több hallgatóra

2015.01.13. 09:14

Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint több diplomásra van szükség, nem arra, hogy minél több, diplomát nem szerző hallgató legyen a felsőoktatási intézményekben, írja az MTI. Palkovics arra reagálva mondta ezt, hogy Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, hogy nem kevesebb, hanem több diplomásra lenne szükség.

Az államtitkár a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beiratkozott, felvett hallgatók 35 százaléka az egyetemi, főiskolai évek alatt "elvész", azaz nem szerez diplomát. Palkovics szerint a cél az, hogy az oktatás minőségét javítsák és az intézmények minél több hallgatónak biztosítani tudják a diploma megszerzését.

Az államtitkár butaságnak nevezte azokat, a felsőoktatási stratégiát érintő vádakat, melyek szerint a kormány nem akar elegendő diplomást képezni. Szerinte ma a társadalom egyharmadának kellene diplomával rendelkeznie, de ettől még nagyon messze vagyunk, ezért is kellene javítani az egyetemet, főiskolát diplomával elvégzők arányán.

Ahogy tegnap megírtuk, az MTA elnöke szerint nem kevesebb, hanem több diplomásra lenne szükség, a statisztikák szerint ugyanis az ő elhelyezkedési esélyeik jobbak. 

Az erre vonatkozó kérdés azért került elő, mivel Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár az ősszel azt mondta, a kormány távlati célja a szakközép- és szakiskolai képzésben részt vevők arányának növelése, a gimnáziumi létszám korlátozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?