Pénzért haladék járt a házi feladatra egy szombathelyi szakközépben

2015.01.14. 12:29

Feltehetően egy diák készített videót arról, ahogy Szopori László, a Szombathelyi Savaria Szakképző 13.F osztályfőnöke pénzt szed be órán, írta az Átlatszó Oktatás blog. A felvételből nem derül ki egyértelműen, hogy mi történik, a tanár viszont olyan félreérthető kijelentéseket tesz, amikből arra lehet következtetni, hogy pénzért/sparos matricáért ki lehet váltani a karót.

Szopori a blognak tagadta, hogy jegyet pénzzel ki lehetett volna váltani, azt viszont elismerte, hogy némi előny járt annak, akinek volt pénze. Például később adhatta le a házi feladatot. A tanár azt is tagadta, hogy pénzzel vagy matricákkal ki lehetett volna váltani a rossz egyeket, állítása szerint egyest egyébként sem szokott adni.

A felvételen hallatszik, amit Szopori azt mondja, „itt vagy okos valaki, vagy gazdag". A blog kérdésére viszont azt mondta, csak osztálypénzt szedett, a haladékkal pedig motiválni akarta a diákokat, hogy írjanak házi feladatot.

A blog megkereste a szombathelyi iskolát, amelynek hivatalos emailcíméről egy tanuló aláírásával érkezett válasz. Azt írták, hogy „az igazgató beszüntette ezt a tevékenységet 2014. december 11-vel bezárólag, amely csak határidő módosításra és az egyébként is befizetendő osztálypénzre vonatkozott”.

Sümegi Tamás, az iskola vezetője azt mondta, hogy a pénzszedési gyakorlat félreértésekre adhat okot, ezért amint tudomást szerzett róla, beszüntette. A Klik tankerületi igazgatója, Fodor István azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, mi is történt pontosan.