Árpád
-2 °C
3 °C

A Hot! magazin is közölte: Je suis Charlie

magyar hetilapok
2015.01.15. 09:19
A magyar hetilapok meglepő és kevésbé meglepő címlapokkal jelentek meg egy héttel a párizsi merénylet után.

Múlt szerdán támadták meg a terroristák Párizsban a Charlie Hebdót, és a merénylet után az újságok sorra jelezték a címlapjukon a szolidaritásukat.

A magyar hetilapok eddig nem tudtak állást foglalni, hiszen lapzárta után történt a merénylet, ezen a héten viszont alaposan foglalkoznak a lapok a párizsi eseményekkel.

Érdemes megnézni a címlapokat. Még a Hot! magazin is utal a merényletre, hiszen kiírták a címlapra, hogy "je suis charlie". 

A Figyelő a címlapjára is kiírta és a vezércikket is úgy zárják, hogy "je suis Charlie". A Figyelő egy interjút is közöl Roland Galharague-gal, Franciaország budapesti nagykövetével. A nagykövet közölte, Franciaország hálás a kormánynak a szolidaritásért, és Orbán Viktornak, hogy részt vett a vasárnapi demonstráción Párizsban. Orbán gazdasági bevándorlókat érintő nyilatkozatát viszont nem akarta kommentálni.

A Heti Válasz nem azt írta ki a címlapjára, hogy "je suis Charlie", hanem azt, hogy "a gyászban vagyunk Charlie-k". Borókai Gábor főszerkesztő a vezércikkében ezt ki is fejti. Szerinte a Heti Válasznál "mi is Charlie-k lettünk", mert tiltakoznak a leszámolás és a terror ellen. "De nincs mit tisztelnünk azokon, akik a maguk világát vagy nihiljét - fegyverrel, pénzzel vagy verbális erőszakkal - másokra erőszakolják. Nincs mit tisztelnünk a mások hitét és identitását rombolókon. A mindent és mindenkit gúnyolókon vagy gyalázókon. A tragédiáig a Charlie Hebdót sem tiszteltük" - írta Borókai.

A Magyar Narancs ugyan Juhász Pétert teszi a címlapjára, de kiírta azt is, hogy "je suis Charlie". A vezércikkben ezt így indokolják: "azért vagyunk Charlie-k, mert csak".

A HVG több cikkében foglalkozik a merénylettel, de sehol nincs szerkesztőségi állásfoglalás a kérdésben. Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság alapító elnöke ír egy véleménycikket a kérdésben.

A 168 óra szintén hirdeti a címlapján, hogy ő is Charlie (amúgy Alföldi Róbert van rajta), emellett nagy teret szentel a merényletnek az újság. Aczél Endre elemzését Frenyó Anna párizsi élménybeszámolója egészíti ki, és megkérdeztek két közismert magyar karikaturistát, Marabut és Pápait is, ők hogyan látják és hogyan élik meg a fenyegetettséget. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?