A Hot! magazin is közölte: Je suis Charlie

magyar hetilapok
2015.01.15. 09:19
A magyar hetilapok meglepő és kevésbé meglepő címlapokkal jelentek meg egy héttel a párizsi merénylet után.

Múlt szerdán támadták meg a terroristák Párizsban a Charlie Hebdót, és a merénylet után az újságok sorra jelezték a címlapjukon a szolidaritásukat.

A magyar hetilapok eddig nem tudtak állást foglalni, hiszen lapzárta után történt a merénylet, ezen a héten viszont alaposan foglalkoznak a lapok a párizsi eseményekkel.

Érdemes megnézni a címlapokat. Még a Hot! magazin is utal a merényletre, hiszen kiírták a címlapra, hogy "je suis charlie". 

A Figyelő a címlapjára is kiírta és a vezércikket is úgy zárják, hogy "je suis Charlie". A Figyelő egy interjút is közöl Roland Galharague-gal, Franciaország budapesti nagykövetével. A nagykövet közölte, Franciaország hálás a kormánynak a szolidaritásért, és Orbán Viktornak, hogy részt vett a vasárnapi demonstráción Párizsban. Orbán gazdasági bevándorlókat érintő nyilatkozatát viszont nem akarta kommentálni.

A Heti Válasz nem azt írta ki a címlapjára, hogy "je suis Charlie", hanem azt, hogy "a gyászban vagyunk Charlie-k". Borókai Gábor főszerkesztő a vezércikkében ezt ki is fejti. Szerinte a Heti Válasznál "mi is Charlie-k lettünk", mert tiltakoznak a leszámolás és a terror ellen. "De nincs mit tisztelnünk azokon, akik a maguk világát vagy nihiljét - fegyverrel, pénzzel vagy verbális erőszakkal - másokra erőszakolják. Nincs mit tisztelnünk a mások hitét és identitását rombolókon. A mindent és mindenkit gúnyolókon vagy gyalázókon. A tragédiáig a Charlie Hebdót sem tiszteltük" - írta Borókai.

A Magyar Narancs ugyan Juhász Pétert teszi a címlapjára, de kiírta azt is, hogy "je suis Charlie". A vezércikkben ezt így indokolják: "azért vagyunk Charlie-k, mert csak".

A HVG több cikkében foglalkozik a merénylettel, de sehol nincs szerkesztőségi állásfoglalás a kérdésben. Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság alapító elnöke ír egy véleménycikket a kérdésben.

A 168 óra szintén hirdeti a címlapján, hogy ő is Charlie (amúgy Alföldi Róbert van rajta), emellett nagy teret szentel a merényletnek az újság. Aczél Endre elemzését Frenyó Anna párizsi élménybeszámolója egészíti ki, és megkérdeztek két közismert magyar karikaturistát, Marabut és Pápait is, ők hogyan látják és hogyan élik meg a fenyegetettséget.