Elutasították Gyurcsány népszavazási kérelmét

2015.01.15. 16:41

Elutasította, nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés, jelenti az MTI.

Gyurcsány Ferenc január 10-én nyújtotta be

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak?

kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívét.

Pálffy Ilona, a NVI elnöke csütörtöki határozatában az aláírásgyűjtő ívet elutasította. 

Az NVI elnöke emlékeztetett: Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én már benyújtott egy népszavazási kérdést ugyanebben a témában; az a kérdés úgy hangzik,

Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?

Az NVI-elnök hozzátette: a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, márpedig Szepessy Zsolt január 7-ei kérdése és a DK elnökének a kiskereskedelmi üzletek nyitva tartásáról szóló kérdése ugyanarra a tárgykörre vonatkozik. Az NVI elnöke ezért a DK elnökének kezdeményezését nem terjeszti az NVB elé.

Az NVI elnöke kedden - ugyancsak az azonos tárgykörre vonatkozó előírás tilalma miatt - elutasította Szepessy Zsolt egy másik kérdését, amely szintén a boltok nyitva tartásával volt kapcsolatos. 

Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésére a jogszabály szerint a benyújtástól számított 30 napja van az NVB-nek, a hitelesítésről vagy a megtagadásáról szóló határozattal szemben 15 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napon belül kell döntenie.