Lövöldözés és üldözés Zalaegerszegen

2015.01.15. 11:49
Célzott lövéseket adott le egy rendőr csütörtök hajnalban Zalaegerszegen egy autó kerekére, miután a vezetője megpróbált egy másik rendőrt fához szorítani, a harmadikat pedig el akarta sodorni. A rendőrök egy sorozatbetörő társaság tagjai ellen intézkedtek, amikor a lövések eldördültek, de senki nem sérült meg - közölte csütörtöki, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a város rendőrkapitánya.

Farkas Tibor az előzményekről elmondta: október óta megszaporodtak Zalában, elsősorban Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen a betöréses lopások, amelyek során a kora esti órákban családi házakba, sorházakba hatoltak be ismeretlen elkövetők. Utcáról nem látható erkélyajtókat, ablakokat feszítettek be és rövid idő alatt teljesen feldúlták a kiszemelt ingatlanokat, ahonnan aranyékszereket és készpénzt vittek el, írja az MTI.

A sorozatban történt betörések miatt fokozott rendőri ellenőrzéseket léptettek életbe Zalaegerszegen, ahol csak decemberben 17 lakásbetörés történt, s szerda késő délután is újabb esetről érkezett bejelentés. 

Betörő bandát füleltek le a zalai rendőrök

A kertvárosi helyszín közelében járőröző két körzeti megbízottnak feltűnt egy gyanúsan viselkedő, német rendszámú Audival közlekedő férfi, akit egy benzinkútnál ellenőriztek. Az 51 éves kaposvári férfi nem tudta megmagyarázni, hogy mit keres ott, miért használ német rendszámú autót, majd miután átvizsgálták a kocsit, betöréshez használt vágó és feszítő eszközök, sapkák és kesztyűk kerültek elő, valamint egy a kormányoszlop alá rejtett mobiltelefon.

Mint kiderült, a férfi két társát fuvarozta, akik közben egy másik betörést is elkövettek Zalaegerszegen, s míg az elsőnél a riasztó miatt nem jártak sikerrel, a második esetben ékszert és készpénzt zsákmányoltak.

A rendőrök valamennyi zalaegerszegi bevezető út mellett ellenőrző pontokat állítottak fel, hogy megtalálják az elkövetőket, s éjszaka a baki körforgalomnál el is fogtak két, többszörösen büntetett kaposvári férfit, akik társaikért igyekeztek volna Zalaegerszegre.

Az elkövetőkért csütörtök hajnalban egy harmadik autó is érkezett, amely egy diszkontáruház előtt vette volna fel keresett társaikat. A járőröknek azonban gyanús lett két férfi - a szerdai betörések gyanúsítottjai -, ezért elfogták őket, éppen amikor megjött értük az autó.

Ennek a járműnek a vezetője az egyik rendőrt tolatva egy út menti fához akarta szorítani, miközben a másik egyenruhás kinyitotta az ajtót, hogy megállítsa őket. Ez utóbbit egy gyors gázadással elsodorták, s a harmadik rendőr közben a bal első kerékre hat célzott lövést adott le, azonban a menekülőknek sikerült elhagyniuk a helyszínt.

Az újabb útlezárásoknak köszönhetően alig egy órával később Nagykanizsán állították meg a kocsit, amelynek szétlyuggatott kerekét közben le is cserélték.

Farkas Tibor elmondta: összesen nyolc embert - köztük egy nőt - állítottak elő, valamennyien kaposváriak. Egy kivétellel mindegyikük büntetett előéletű, többségében vagyon elleni bűncselekmények, de csalás, sikkasztás, illetve hivatalos személy elleni erőszak és emberölési kísérlet is van a múltjukban.

A lefoglalt autók és a bennük lévő tárgyak, valamint a házkutatások alapján valószínűsíthető, hogy hasonló betöréses módszerekkel Székesfehérváron, Mosonmagyaróváron, Tapolcán és Várpalotán is jártak, s több tucatnyi bűncselekményt követtek el a gyanúsítottak.