Szijjártó: Nem merült fel Goodfriend kiutasítása

K  AP20141121039
2015.01.15. 06:45

Szijjártó Péter szerint nem lehet szembeállítani Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatását, Európa két meghatározó vezetőjének budapesti látogatása Magyarország elismerését jelenti. A külgazdasági és külügyminiszter erről a Magyar Hírlapban csütörtökön megjelent terjedelmes interjúban beszélt.

Merkel nem rendet teremteni jön

A tárcavezető szerint nevetségesek azok az ellenzéki felvetések, hogy a német kancellár "rendet teremteni" jönne Magyarországra. Hozzátette, egyszerű munkalátogatásról van szó, hiszen Berlin a legfontosabb politikai és gazdasági partnere az országnak.

Putyinnal még egyeztetnek

Vlagyimir Putyin tavaszi budapesti látogatásáról azt mondta: az időpontot még egyeztetik. Szerinte az orosz államfővel természetesen szó lesz az ukrajnai helyzetről, erről azt mondta: határozott álláspontjuk, hogy a minszki megállapodások kölcsönös betartása vezethet a békéhez.

Szijjártó fontosnak nevezte az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok újraélesztését "a partnerség, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásának talaján állva". Azt mondta, tárgyalni fognak a kereskedelmi kapcsolatokról, hiszen Magyarország exportja tavaly tizenhárom-tizennégy százalékkal esett vissza. Szó lesz az energetikai együttműködésről is, ugyanis a Déli Áramlat leállításával új helyzet állt elő.

Goodfriendet nem akarják kiutasítani, de

A miniszter az interjúban arról is beszélt: fel sem merült André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő kiutasítása. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatoknak egymás tiszteletén kell alapulniuk. "Ez pedig azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk egymás szuverenitását éppúgy, mint egymás polgárainak döntését a saját országuk jövőjéről. Ebből mi nem engedhetünk, és nem is engedünk" - tette hozzá.