Judit
2 °C
7 °C

UD-per: Szilvásy Györgyöt jogerősen felmentették

2015.01.15. 16:47 Módosítva: 2015-01-15 16:49:27

Minden vádpont alól jogerősen felmentette az UD Zrt.-vel összefüggő büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét, írja az Origo. A zárt ajtók mögött született ítélet megegyezett az első fokon hozott bírói döntéssel.

Szilvásy azért került bíróság elé, mert az UD-botrány kirobbanásakor, 2008 őszén titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként átadta a nemzetbiztonsági bizottságnak azokat a hangfelvételeket, melyeken elődei, Kövér László és Demeter Ervin korábbi fideszes titokminiszterek beszélgetéseket folytattak az UD Zrt. egyik akkori vezetőjével. A vádirat szerint ezzel és a politikai szálakat „szükségtelenül hangsúlyozó, lejárató célzatú nyilatkozataival” súlyos érdeksérelmet okozott a politikusoknak.

Az ítélet szóbeli indoklása szerint Szilvásy György nem állított valótlant a két fideszes politikusról. Akkor követett volna el hivatali visszaélést, ha titokminiszterként az UD-ügyben erről nem tájékoztatja az országgyűlés szakbizottságát illetve a közvéleményt – nyilatkozta a lapnak a volt miniszter ügyvédje.

Szilvásyt – aki szerint korrekt ítélet született – már 2012-ben is felmentették ebben az ügyben. Akkor még hárman ültek a vádlottak padján: a nemzetbiztonsági bizottság volt alelnöke, az MSZP-s Tóth Károly, valamint az MDF-es Dávid Ibolya és Herényi Károly. A Pesti Központi Kerületi Bíróság akkor bizonyítottság és bűncselekmény hiányában döntött a felmentésükről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?