Árpád
-2 °C
3 °C

Újraírja a pereskedés szabályait a kormány

2015.01.15. 13:29
A kormány most elfogadta a koncepciót, 2017-ben fogadhatja el leghamarabb a parlament az új perrendtartási törvényt. Az igazságügy miniszter szerint a fő cél a perek felgyorsítása. Külön szabályokat dolgoznak ki majd az olyan csoportperekre, mint amilyen a devizahiteleseké.

A kormány szerdán elfogadta a polgári perrendtartás reformjára vonatkozó koncepciót, jelentette be csütörtökön Trócsányi László igazságügyi miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő. A tervek szerint 2015-ben kidolgozzák, 2016-ban társadalmi vitára bocsátják, 2016 végén a parlament elé terjesztik, és 2017-ben elfogadhatják a mostani, 1952-es törvényt leváltó perrendtartást. A kormányszóvivő szerint a fő cél az új törvénnyel az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom javítása és a gyorsítás: a jogviták ésszerű időn belüli befejezése.

Trócsányi elmondta, hogy a koncepció kidolgozásában, a tudományos megalapozó munkában nagyon sokan vettek részt 2013 óta, ő 2014 nyarán, a kinevezése után munkabizottságot is létrehozott. A jelenlegi, már több mint 60 éves törvény száznál is többször volt módosítva, a miniszter szerint most teli van koherenciazavarokkal.

Az új perrendtartási törvényben Trócsányi szerint úgynevezett osztott perszerkezetet fognak kialakítani: lesz egy előkészítő szak és lesz egy érdemi tárgyalási szak. Az előbbi jelentősége fel fog értékelődni: ekkor kell a bírónak megvizsgálnia a kérelmeket, bizonyítékokat, a tárgyalási szakban pedig már csak kivételes esetben lehet majd új bizonyítékokkal előállni. Így akadályoznák meg az eljárás szándékos elhúzását.

Járásbírósági és törvényszéki szinten különbözni fognak a pereskedési szabályok. A járásbíróságokon alapvetően szóbeliség fog érvényesülni, míg a komolyabb ügyeket tárgyaló törvényszékeken írásbeliség, kötelező jogi képviselet lesz. Trócsányi szerint szeretnék megakadályozni, hogy mint most, 6-8 havonta kövessék egymást az egyes tárgyalási napok, amikor a szünetek alatt az ügyvédek is hajlamosak elfelejteni, miről szól az adott ügy.

A felülvizsgálati szak meg fog maradni a tervek szerint, de beépül egyfajta szűrőrendszer, a Kúria meg fogja tudni vizsgálni, hogy érdemes-e felülvizsgálatra az adott ügy.

Tervezik a csoportperek szabályainak a kidolgozását is. Trócsányi szerint a devizahitelesek ügyénél látták, mekkora szükség volna erre.

A miniszter bejelentette: döntés született arról is, hogy a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata kikerül a polgári perrendtartásból, és lesz erről egy külön törvény.

A kormányszóvivő mondott egy számot arról, milyen sokakat érint a polgári ítélkezés: közel 200 ezer per zajlik évente a különböző bírósági fórumokon. A nemperes eljárások száma milliós nagyságrendű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?