Friderika
9 °C
18 °C

Jávor Benedek szerint elkentek egy 2013-as paksi üzemzavart

2015.01.16. 12:49

A Párbeszéd Magyarországért (PM) információi szerint 2013 májusában egy üzemzavar miatt körülbelül hatvanezer liter bóros víz folyt el a paksi erőműben. Jávor Benedek, a párt EP-képviselője erről az MTI-nek beszélt.

A hármas blokk kiégetett kazetták pihentetésére szolgáló medencéjének keringető rendszerében történt és a csövek korróziójából fakadt a meghibásodás. A bóros víz a rendszerből a betonágyazatba szivárgott el. Ez a folyadék korrodálhatja a vasbetont, és ezzel csökkentheti az ellenálló képességét.

A politikus azt mondta, a szivárgásról hivatalosan sem az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), sem pedig a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Hozzátette, az esetről egyedül 2013 novemberében jelent meg egy cikk a Világgazdaságban, de abban az erőmű egy

elkenős, a problémát minimalizálni igyekvő

tájékoztatást adott. Az erőmű a meghibásodásról az Országos Atomenergia Hivatalt sem tájékoztatta időben, a hivatal a saját ellenőrzései során jutott arra a következtetésre, hogy valamilyen probléma lehet. „Miután az OAH megkereste az erőművet, ott előbb szóban, majd írásban is elismerték a hibát” – mondta Jávor Benedek.

A vizsgálat kiderítette, hogy a csövek erősen korrodálódtak, ezért a hármas blokkban ki kellett cserélni a csőrendszert, amely az egyesben és a kettesben is kisebb mértékben korrodálódott. Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy az egyes blokk élettartamát úgy hosszabbították meg húsz évvel, hogy az akkori vizsgálatok nem tárták fel ezt a hibát. Szerinte ezek alapján a vizsgálatok alapossága és az engedélyező hatóság elkötelezettsége is kétségbe vonható.

Az erőmű tájékoztatása szerint az elfolyt bóros víz részben egy kiépített gyűjtőrendszerbe, részben pedig hordókba került. Az erőmű azt közölte, hogy a területről nem jutott ki sugárszennyezett anyag, mert a figyelőkutakban nem tapasztalták a sugárzás növekedését.