Árpád
-2 °C
3 °C

Kiderült, miért égett le az Andrássy úti palota

2015.01.18. 01:29

A 2014 nyarán kigyulladt, és életveszélyessé vált Kodály köröndi palota, az Andrássy út 83-85.  közös képviselete kézhez kapta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogerős tűzvizsgálati határozatát, ami kimondja, hogy építési tevékenységnek számít az a kárelhárító bádogos munka, melynek következtében leégett a tetőszerkezet és a harmadik szint - tudta meg a PestiSrácok

A portál úgy tudja, az állásfoglalás és egy biztosítói záradék miatt százmillióktól eshet el a ház. A katasztrófavédelem vizsgalati dokumentumából részletesen kiderül az is, mi történt július 15-én a tetőn.

Jogi vita

A Kodály köröndi épület képviselője jogvitába keveredett a ház biztosítójával, ugyanis a kétmilliárdos biztosítási kötvény az építési tevékenységből adódó károkat nem fedezi. A biztosító szerint a viharban megsérült csatornarendszer javítása építésnek számít, ahogy ezt a katasztrófavédelem vizsgálata is megerősítette, míg a ház szerint az csupán karbantartási munkálatnak minősül.

A PestiSrácok megkereste az Andrássy úti épület közös képviselőjét, Székely Imolát, aki közölte, hogy a határozatot a bíróságon megtámadja, illetve a biztosító elutasítása esetén is arra fognak hivatkozni, hogy az építési tevékenységi kizárás csak a 3. emeleti építkezésre szólt, nem az épület karbantartására, hiszen annak teljes kizárása jogellenes lenne.

A közös képviselő szerint ez az időhúzás a legrosszabb, ami a házzal történhet. “Jelenleg abban tudunk reménykedni, hogy valaki ajánlatot tesz a tetőtér beépítésére, és a fellépő pénzhiány miatt a munkálatok nem állnak le” - mondta.

Füstszagra lett figyelmes

A vizsgálatok során kihallgatták a tetőn dolgozó kivitelezőt és annak beosztottját. A két munkás beszámolója alapján a dokumentum részletesen ír arról, mi történt pontosan a végzetes napon.

A heves nyári viharok során megrongálódott tetőszerkezet javítását a társasház közös képviselője rendelte meg, a megbízásról írásbeli szerződés nem született, a megállapodás szóban történt. A munkálatok 2014 július 15-én kezdődtek.

A PestiSrácok által megszerzett dokumentum az alkalmazott vallomása alapján elemzi a történteket: “a tűzesetet megelőzően tetőfelújítási munkálatokat folytatott a kivitelező a társasház II. udvar fölötti előtetőjén. A csapadékvíz elleni szigetelő lemezt kigurította, majd gázégővel lángolvasztással hevítette a szigetelőanyagot.(…) Azon a helyen, ahol elkezdte a szigetelőlemez hevítését, füstszagra lett figyelmes. Az észlelt helyen a szigetelőlemez folytonosságának megszüntetése, a lemez feltépése után lánggal égést tapasztalt a tetőszerkezetben, amelyet homokkal megpróbált eloltani, de az oltási kísérlet sikertelen volt.”

A vizsgálat leírja, hogy a tűz gyors keletkezéséhez alacsony aktivitási energia is elég volt, ugyanis a több mint 100 esztendős fa ácsszerkezetű tető az évek során teljesen kiszáradt, valamint a meleg nyári időjárásnak köszönhetően a kibelezett, légüres padlástér klímája felforrósodott. A tűz keletkezési helyén a gázégő nyílt lángja és a felhevített bitumenes szigetelőlemez által leadott hőenergia pedig bőven elég aktivitási energiát biztosított ahhoz, hogy a ház tetőszerkezete és harmadik szintje a lángok martalékává váljon pár perc alatt.

A kivitelező a szerencsétlenség utáni napon a hatóságoknak azt mondta, a cégénél tűzvédelmi oktatás nem szokott lenni. A tűzvédelmi oktatás szükségességét törvény írja elő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?