Erzsikéék szembeszálltak a láncfűrészesekkel

2015.01.19. 20:42
polg1
Fotó: Csabai István / szoljon.hu

Nyakon csípték a fatolvajokat az abonyi polgárőrök a minap - számolt be a Szoljon.hu. Az illegális fakitermelők több mázsa fát pakoltak már fel a járműre, amikor tetten érték őket.

Juhász Pálné, az abonyi polgárőrség parancsnoka arról számolt be, hogy a tetten ért fatolvajokat átadták a rendőrségnek. Mindkét tetten érés esős időben történt, az erdőben lévő tisztás belső felében. Az egyik csapat személyautóval, a másik kisbusszal érkezett az elkövetés helyszínére. Amikor észrevették őket, már elkezdték a fakitermelést, láncfűrésszel pusztították az erdőt. "Egyik esetben három mázsa fát már be is pakoltak a járműbe, mire odaértünk. Felszólítottuk őket, hogy hagyják abba a fák kivágását, és értesítettük a rendőrséget. Így sikerül őket elkapni" – számolt be az akcióról a parancsnok.

Juhász Pálné elmondta, hogy óriási problémát okoz az illegális fakitermelés. Ezért a téli járőrözést már tavaly, a hűvösebb idő beköszöntével megkezdték.

Juhász Pálné és Kelemenné Erzsike
Juhász Pálné és Kelemenné Erzsike
Fotó: Csabai István / szoljon.hu

Célzottan járőröznek az erdők közelében, és azok környékén a terepjáróval. Fűtéshez kimondottan az akácfákra utaznak a tolvajok, abból is a vastagabbak az illegális fakitermelők célpontjai.

Juhász Pálné és csapata különböző időpontokban kerülik az erdőt, akár a hajnali vagy az éjszakai órákban is, hogy ne legyenek kiszámíthatóak.

A tavalyi és az előző évi adatokat összehasonlítva az ideivel elmondható, hogy sem kevesebb, sem több fát nem lopnak. Az illegális fakitermelők ellen kiszabott helyszíni bírság húsztól ötvenezer forintig terjed. Súlyosabb esetben, például nagyobb mennyiségű fa kivágása esetén, eljárás indul ellenük - írja a Szoljon cikke.