Folytatódik a norvégos háború? Négy civil szervezet kapott vizsgálatot

2015.01.19. 19:17 Módosítva: 2017.01.12. 16:04

Négy civil szervezet ellen is vizsgálat indult a múlt héten, jelentette be az Ökotárs alapítvány vezetője egy hétfői sajtóbeszélgetésen. Móra Veronika elmondta, hogy két civil szervezetet a NAV, kettőt az ügyészség vizsgál. Bár Móra szerint előfordulhat, hogy ezek egyszerű rutinellenőrzések, mégis gyanakvásra ad okot, hogy a négy szervezetet korábban vizsgálta a NAV és a Kehi a Norvég alap elleni kormányzati támadásoknál.

A szervezetek nevét a vezető jogi okokból nem akarta felfedni.

Visszakapják az adószámot?

A kormány egy éve lépett fel keményebben a Norvég alapot koordináló Ökotárs konzorcium ellen. Lázár János eleinte LMP-s zsebszervezetként emlegette a civil szervezetet, később adminisztratív, majd pénzügyi szabálytalanságokra módosult a kormányzati vád. Ősszel a Nemzeti Nyomozó Iroda csapott le a civil szervezetekre, iratokat, számítógépeket foglaltak le. Végül a Kehi komoly szabálytalanságokról szóló dokumentumot állított össze, és kérte a Norvég Civil Alapért felelős Ökotárs, Demnet, Autonómia Alapítvány, és a Kárpátok Alapítvány adószámának felfüggesztését. (Itt egy helyen mindent megtudhat a norvég-magyar viszályról.)

Móra Veronika elmondta, hogy az alapítványok az adószámok hiányában nem jogosultak a támogatási pénzek kezelésére, és a Svájci-Magyar Civil Alap esetében emiatt vonták be a munkába kormányzati háttérintézményként működő Széchenyi programirodát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az iroda csak technikai segítséget nyújt, a döntés, a programok kezelése, a támogatások megítélése továbbra is az ő feladatuk. Nem igaz tehát a Miniszterelnökség azon állítása, hogy átvették az alap kezelését.

A sajtóbeszélgetésen kiderült az is, hogy a Kárpátok Alapítvány december végén ideiglenesen már visszakapta az adószámát, és várható, hogy a hónapban így lesz a további három alapítvánnyal is.

Szélhámos gittegylet

„Minden eszközt megragadunk, hogy megvédjük magunkat a kormányzati támadásoktól”

– mondta Móra Veronika, megemlítve: perelik a Miniszterelnökséget, mivel Csepreghy Nándor helyettes államtitkár „szélhámos gittegyletként” emlegette az Ökotársat. Március végén lesz a tárgyalás.

Móra Veronika szerint a civil szektor elleni kormányzati fellépés az Oroszországban már lezajlott eseményekre emlékeztet. Ott is számos vizsgálat indult a putyini rendszer visszásságaira rámutató civilek ellen. A külföldi támogatásokat is kapó szervezeteknek külföldi ügynökként kellett regisztráltatniuk magukat. Ez a státusz olyan adminisztratív terheket rótt a szervezetekre, amelyek megnehezítették működésüket. Negyedévente tartalmi, havonta pedig pénzügyi beszámolót kell például leadniuk.

Tudnivaló, hogy Orbán Viktor a Bloombergnek adott decemberi interjújában már beszélt a külföldi támogatású civilszervezetek regisztrációjának tervéről. Móra szerint a minisztérium kérdésükre nem árulta el, hogy valóban terveznek-e ilyen lépéseket.