Hír tévé: A hatóságok vizsgálják a Magyar Iszlám Közösséget

2015.01.19. 00:56

Milliókat követelt az egyházi finanszírozásért cserébe egy szociális szolgáltató cégtől a Magyar Iszlám Közösség vezetése – írta meg a Magyar Nemzet Online. Az ügyben az Emmi vizsgálatot indított.

Az Mno.hu cikke szerint a Magyar Iszlám Közösség komoly szociális ellátórendszert épített ki az elmúlt években. A Gondoskodó Központ palettáján idősotthonok, anyaotthon, fogyatékosellátás és oktatás is szerepel. A szeretetszolgálat két legfontosabb intézménye a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ és a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ. „A korábbi tulajdonos azért társult az iszlám közösséggel, mert így egyházi finanszírozásban részesült, az állami normatíva pedig ezért másfélszeresére nőtt. Ebből a pénzből kellett a közösségnek visszaosztani körülbelül négymillió forintot havonta” – írta a portál.

A Hír tévé Célpont című műsorának birtokába került egy hangfelvétel, amin állítólag az érintettek pénzről egyezkednek. 

Az idősgondozó volt tulajdonosa feljelentést tett bűnszervezetben elkövetett csalás, zsarolás és befolyással üzérkedés miatt. Az ügyben már nyomoz a rendőrség – írta a honlap, de részleteket még nem közöltek.

A szeretetszolgálatnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódik, miután a Magyar Államkincstár tavaly felfüggesztette az ellátottak után járó normatíva kifizetését, mert a „hivatal szerint csaltak az elszámolással”.

A Hír tévé kitért arra is, hogy a Gondoskodó Központ vezetője, Orosz Mariann és a kelet-magyarországi ellátó vezetője, Nagy Zsolt egy korábbi büntetőügyben is érintett: a 11 milliárdos takarékszövetkezeti ügyként ismertté vált csalássorozatban mindketten vádlottak.

A Hír tévé vasárnap esti híradójában Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter azt mondta, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.