Ha terror van, akkor legyen magyar szuper titkosszolgálat

2015.01.19. 14:44 Módosítva: 2015.01.19. 14:58
  • Három órát tárgyalt a terrorfenyegettségről az országgyűlés rendészeti bizottsága
  • Kósa Lajos bizottsági elnök szerint nálunk nincs nagyobb terrorveszély, mint az unió más államaiban, a hozzánk érkezők döntő tübbsége pedig gazdasági menekült.
  • Vadai Ágnes szerint Kósa is támogatna egy szuper titkosszolgálatot, a TEK főigazgatójának szakértelme pedig mélyen alulmúlja egóját.
  • A Jobbik szerint amíg az unió tagjai vagyunk, nehéz védekezni.

Felelősen ki lehet jelenteni, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége az európai unió átlagának felel meg, vagy az alatt van, mondta Kósa Lajos az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, miután három órán át zárt ülésen tárgyaltak a helyzetről.

A franciaországi terrortámadás után Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdésekről szóló ülésen mások mellett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója és Takács Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója beszélt a terrorfenyegetettségről, írja az MTI.

A terrorfenyegetettség miatti "B fokozat" elrendelésére azért volt szükség, mert a szocialista kormányok idején 2007-ben készült jogszabály ezt írja elő, mondta Kósa Lajos. A politikus szerint ugyanakkor nincs arra adat, hogy Magyarországon a terrorizmus miatt kellene aggódni (a "B" készenléti fokozatot pénteken rendelte el Pintér Sándor belügyminiszter a belgiumi terrorellenes akció miatt).

Kósa szerint komolyabb aggodalomra adhat okot a bevándorlás.  Az elmúlt három évben meghúszszorozódott a Magyarországra érkező menedéket kérők száma. Tavaly több mint 40 ezren, és már idén is több mint hatezren kértek menedéket. A 40 ezer menedékkérőből csak mintegy 500-an kaptak védelmet, a többiek gazdasági okokból jöttek Magyarországra, megélhetési menekültek, mondta Kósa Lajos.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja azt mondta: Magyarországon még nincs közvetlen terrorfenyegetettség, a jövőben azonban itt is számolni lehet ezzel a veszéllyel. Amíg az ország az Európai Unió és a NATO tagja, Mirkóczki szerint addig sok lépést nem fog tudni megtenni Magyarország. A jobbikos politikus szerint akár az Európai Unióval szemben is el kell érni bizonyos jogszabály-változástatásokat, elsősorban a menekülttáborok ügyében.

Vadai Ágnes a bizottság független tagja, a Demokratikus Koalíció alelnöke azt arról beszélt, hogy  "a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának szakértelme mélyen alulmúlja egóját". Vadai szerint ugyanis Hajdunak csak "némi sértegetés mellett" sikerült a terrorizmus elleni küzdelemről beszélnie.  Vadai szerint a bizottsági ülésnek a terrorizmusról kellett volna szólni, de ehelyett jellemzően csak a bevándorlókkal kapcsolatos negatív állításokat hallottak. A DK elfogadhatatlannak tartja, hogy népcsoportokat, gazdasági okból menekülőket kollektíven bűnösnek nyilvánítsanak. Vadai szerint újra felmerült egy szuper titkosszolgálat létrehozása, s Vadai Ágnes szavai szerint Kósa Lajos nyitottságot mutat erre.

Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke leszögezte: a bizottsági ülésen világossá vált, hogy Magyarországon nincs közvetlen terrorfenyegetettség, nincs bármilyen a bevándorlással kapcsolatban álló terrorfenyegetettség. Azt is megtudták, hogy Európában nincs szigorúbb migrációs szabályozás, mint Magyarországon. A kormány és a rendészeti szervek képviselői is egyértelművé tették, hogy a terrorizmus és a migráció problémájára közösen kell megoldást találni. Az MSZP szerint hiába állítja az ellenkezőjét a kormány, több pénzre és fejlesztésre van még szükség ahhoz, hogy a rendészeti szervek megvédjék az állampolgárokat.