Megépítették a kórháznak a helikopterleszállót, de nem használhatják

2015.01.19. 10:08

Anyagi okokból még hónapokig nem tudja használni a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a nemrég megépített helikopter-leszállópályát, ami súlyos fennakadásokat okoz a sürgősségi betegellátásban, írja a Délmagyar. 

„Október 28. óta érvényes az az új jogszabály, amely a korábbinál jóval szigorúbb előírásokat tartalmaz a klinikai helikopterleszállókkal kapcsolatosan. Mi még a régi rend alapján kezdtük meg az építkezést, az új jogi környezet azonban jelentős anyagi terhet rótt ránk" – mondta Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági-műszaki főigazgatója a lapnak.

Az új előírások között egészen abszurdak is vannak, mint például az, hogy a repülőtérnek minősülő klinikai leszállóhelyen a biztonsági őröket speciális vágóeszközzel és tűzoltó védőfelszereléssel kell ellátni; sőt, egy 40 órás tanfolyamot is el kell végezniük. Majó szerint ez azért furcsa, mert amikor a mentőhelikopter egy autópályán vagy egy tanyán száll le, hogy felvegye a súlyos beteget, akkor sem ilyen felszereléssel várják. „Ha minden előírásnak meg akarunk felelni, az nagyjából 10 millió forintos pluszkiadást jelent, amely nem volt betervezve a költségvetésbe" – mondta el Majó.

Mivel a kilinikát üzemeltető egyetemnek nincs pénze ezekre az extra fejlesztésekre, tárgyalásokat kezdeményeztek az Emberi Erőforrás Minisztériummal, hogy tisztázzák, kit terhelnek ezek a költségek.  Ha sikerül egyezségre jutni a minisztériummal, akkor beadják a működési engedély kérelmet, amelynek az elbírálási ideje 3 hónap.

Ameddig nem üzemel a klinika leszállója, a helikopterek a városszéli repülőtérre érkeznek, amely negyedóra autóútra van a kórháztól.  Bizonyos páciensek esetében veszélyesen sok lehet ez az utazással elpazarolt idő. Az ilyen, úgynevezett időkritikus betegekből Szegedre évente ötvenet hoz a mentőhelikopter, írja a Délmagyar.